remark#53
Még a jegybankotorvenybol is ideztem hogy lasd hogy hogyan nez ki a piramis struktura:
"Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai (...) függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől."
Ne keverjuk a kereskedelmi bankokat a jegybankokkal. Mi most a jegybankokrol beszelunk. A jegybankokkal kapcsolatban a piramis rendszer le van irva magaban a torvenyben, raadasul bemasoltam szorol szora, szoval nem ertem miert velem vitatkozol ezzel kapcsolatban.
Egyebkent meg a kereskedelmi banki tevekenyseg alapjait is az a monetaris politika hatarozza meg, amit a kozponti bank alkot meg. Tehat a kereskedelmi bank egy kishal, az csak a kozponti bank szabalyai alkotta keretek kozott mukodve tolti be a szerepét, ami nem mas mint a profitmaximalizacio. A profitmaximalizacio bankok eseteben meg nem mas mint a penzre valthato eroforrasok minel nagyobb merteku elvonasa az ugyfelektol es az elvont eroforrasok banktulajdonosokhoz torteno tovabbitasa. Ezert kell mindent fizetosse tenni, hogy bekapcsolhato legyen a rendszerbe. Az profitmaximalizacio resze az is, hogy azon teruletekre fektet csak be a bank ahol a haszon magasabb. Ezen szelekcio fontossagat nem szabad alabecsulni, hiszen a legtobb profit mindig masok kiszolgaltatott helyzetenek kihasznalasaval keletkezik (kapitalizmus alaptorvenye) es igy az onrendelkezes (vagy szabadsag, vagy demokracia - mint a kiszolgaltatottsag ellentetei) nagy ellensege a rendszernek. Ezzel a bank gyakorlatilag betolti a tarsadalomiranyitoi szerepet is, mert azon gazdasagi folyamatokhoz iranyitja a penzt minek eredmenyekepp a tarsadalmi kontroll jobban megvalosul. Igy valt a kapitalizmus tarsadalmi rendezo elvvé, levaltva, elkorcsositva a demokraciat. Ez utobbi mar tortenelem.