• remark #336
    "a növekedés ahhoz is vezet, hogy egyre nagyobb hiteleket kell felvennie az összes szereplőnek."
    Eltérsz a témától, ez nem tartozik a bankok kontrollfelhalmozása kérdésköréhez.


    Szóval hogy lásd mennyire ide tartozik ez a téma:
    Én azt írtam, hogy ha a gazdasági szereplõk életben akarnak maradni, akkor folyamatos növekedésre vannak kényszerítve. Stagnálva vagy veszteségesen üzemelve (jaj, istenkáromlás!!) nem lehet, mert amint esedékes a hitel, a cég csõdbemegy. Te válaszul leírod, hogy mikor épp mennek csõdbe a cégek (egyelõre csak a luficégek, de majd jön a többi is), akkor kevesebb pénzre van szükség. Haha. Pont azért mennek csõdbe, mert nincs elegendõ pénz a rendszerben ahhoz, hogy tovább hízzanak. És ha nincs hízás, akkor csõd van. Egyszeru"en kicseréled az okot és az okozatot, és leírod ugyanazt amit én mondok.
    És ki az aki a hízáshoz biztosítja a pénzt? A bank. Amíg a bank bármilyen valós vagy illúziórikus fedezetet talál, addig gyártja a pénzt számolatlanul, és adja oda azoknak kiknek csak akarja. Lehet nem egyértelmu", ezért kiemelem: a kulcsszó az illúzió. A banknak jó az illúzió is fedezetnek, aztan mikor kiderül a turpisság, az egészet a nyuszira fogja. És hogy közben átlagemberek millióinak az élete törik derékba, az mindegy. Such is life. Az oroszlán is megeszi a gazellát. A természeti népek is ellopják egymás disznaját... Aki meg azt hangoztatja, hogy alapvetõen emberek vagyunk, és az ember ennél több, az hülye. Pontosan ííígy van.

    Komolyra fordítva a szót, még egyszer az alapprobléma: minden pénzrendszerrel az a baj, hogy mesterséges, azaz a pénzmennyiséget szabályozó embereken múlik hogy tükrözi-e a reálgazdasági folyamatokat, vagy sem. Jelenlegi rendszerben semmi sem garantálja hogy a reálgazdasághoz igazodjék a pénzmennyiség, ahogy eddig egyetlen rendszerben sem garantálta semmi, kizárólag az ígéret. A jelenlegi rendszer annyival illúziórikusabb, hogy ma már reálgazdaságnak mondjuk az egyes cégek tevékenységével kapcsolatos elvárásainkat is, azaz az illúzióból mesterségesen realitást csináltunk. És az egészet elneveztük tõzsdének.

    A központi banknak ezzel szemben papíron az a feladata, hogy a stabilitást biztosítsa, de esze ágában sincs ezt tenni, hiszen a bankot is ugynazok az emberek irányítják kik másra se tudnak gondolni mint hogy hogyan tudnák a másik disznaját ellopni. És ebben a játékban bizony a disznó jókora. Akkora mint egy ország, vagy egy kontinens. Aki megszerzi a disznót az nem a szomszéddal (a kis 'sucker'-rel) szúrt csak ki, hanem pár millió, esetleg milliárd emberrel (a sok-sok 'sucker'-rel). Dehát végülis ez a feladata jelenleg, lássuk be. Ne csak az emberrõl legyen negatív képed, ha már negatív vagy legyen ugyanilyen negatív képed az ugyanezen gyarló emberek által irányított bankokról is. Csak azért mert valaki a központi bank "elnöke", és le van írva egy papírra hogy õ a közjót kell képviselje, attól még az egész fantazmagória nem fog automatikusan megvalósulni.
    Tehát ha az ember olyan amilyen, akkor a bank is olyan amilyen. Ellátja feladatát, ami az emberek megszivatása. És mi szívunk. Big time.