• remark #330
    A pénzmennyiség folyamatosan nő, így új hitelek felvétele szükséges. De nem csak a kamatra kell új hitel, mert az egész hitel kamatostól lejár így az egész hitelt újra fel kell vennie valakinek. A bedőlő hitelek helyett is új hiteleket kell felvennie valakinek. Általánosságban elmondható az is, hogy ma a hitel jelentősége a gazdaságban nagy, nagyobb mint amit a példáid valószínűsítenek. Szerinted számtalan lehetőség van arra hogy a gazdaság szereplői pénzhez jussanak. Talán a mari néni zöldséges igen, de mondjuk egy GM már a kormányhoz fordul mikor likviditási problémái vannak, és könyörg hogy valaki teremtsen már neki pénzt (ezt a napokban olvastam, már nem tudom hogy hol).
    De végeredményben amiről te írsz, hogy a gazdaság szereplői egymástól is juthatnak pénzhez, az létezik, csak épp a jelentősége más mint amit te sugallsz. Mivel a központi bankok nem közvetlenül állnak kapcsolatban a gazdasági élet minden szereplőjével, a pénz tényleg hosszú utat tesz meg mielőtt eljut egy kisebb szereplőhöz, ugyanígy a pénz hiányát is csak egy kis idő elteltével kezdik el érezni a játékosok.
    Ezért végeredményben a bankok hitelvisszavonása után (~pénzügyi válság) a gazdasági válság nem azonnal jelentkezik, de végül jelentkezik. A pénzvisszavonással, ami lehet szándékos is, de tőlem lehet az inkompetenciájuk jele is, hullámokat indítanak meg, melyek problémákat okoznak. A probléma mértéke és jellege attól függ hogy hogyan kezelik a központi bankok a helyzetet. Most a FED épp csinál valamit, de "senki" sem tudja hogy ennek mi lesz a pontos hatása.
    De ha a vitánkban a cukros bácsi érvnek számít, akkor számítson az is érvnek, hogy azt bárki hangosan üvöltözheti, hogy senki sem tud semmit, és közben megtarthatja magának a bennfentes információt, amivel aztán nagyot kaszál. Ha nem inkompetensek a háttérhatalom vezetői, akkor a jelenlegi "válság" hatása ugyanaz lesz mint az eddigi válságok hatása: a vagyon és a hatalom még kevesebbek kezében összpontosul, és egy lépéssel közelebb kerülünk a világkormány felállításához (nem csak én beszélek erről), ami veled ellentétben szerintem nem valaminek a megoldása, hanem egy évtizedek óta létező cél.