• remark #251
    "A káosszal kapcsolatban még mindig nem a tömegek kontrolljáról van szó, hanem a világ általános irányításáról, mint azt #210-ben már leírtam!"
    Azt tudom leírni hogy szerintem miről van szó. Arról van szó, hogy te a káoszelméelettel akarod bizonyítani hogy az emberkből álló tömeg nem írányítható. De mivel a tömegekre ez az elmélet csak megkötéssel érvényes, így nem cáfol semmit, mivel tömegek esetén be lehet avatkozni. Ha nincs beavatkozás, beszélhetünk a káoszelméleteidről, de ez nem a beszélgetésünk tárgya. Én azt állítom, hogy jelenleg van beavatkozás, és ezzel te is egyetértesz.

    "A legtöbb világméretű problémában a tömeg csak egy részletkérdés."
    A tömeg alapkérdés, mivel jelenleg még mindenhez szükség van kooperációra hajlandó kisebb-nagyobb tömegre. Tehát olyan nincs, hogy hoznak egy bármilyen döntést, legyen az politikai, katonai vagy gazdasági, de nincs tömeg aki támogatja. Ha nincsenek támogatók, akkor az egészből nem lesz semmi. Jeleneleg még nem lehet robotokkal végrehajtatni a döntéseket, arra még várnunk kell.
    Mikromenedzsmentet nem lehet tömegmanipulációval végezni, nem is erre való, de megfelelő méretű támogató tábort szinte bármilyen ügyhöz lehet gyűjteni tömegmanipulációval. És a mi témánk ez.

    "...senki sem lesz képes előre tervezni a világban és egy óriási, évtizedeken átívelő grandiózus koncepciót megvalósítani."
    Ha mindenkor képesek a támogatókat megszerezni, akkor innen kezdve semmi sem akadályoz meg senkit abban hogy több évtizedeken át tartó grandiózus terveit végrehajtsa. Mindig csak a jelenben kell az aktuális lépéshez támogatókat szerezni, és máris működik a terv. A tömeg nem is veszi soha észre hogy milyen tervet támogat, hiszen csak az épp aktuális apró változást látja.