• remark #104
    "Szóval a kapitalista cégek működését a profitmaximalizáció hajtja. Forradalmian érdekes meglátás, amiből a hülyének is egyenesen következik az egész Összeesküvés..."
    Azt tapasztalatbol tudom, hogy nehez felfogni, hogy mit jelent az hogy a profitmaximalizacio maga az "osszeeskuves" (azaz a mindent behalozo rendezo elv, es a forraselvonast megvalosito eszkoz). Merthogy ez a "forradalmian uj meglatas" (idezojel, merthogy valojaban ebben semmi forradalmi sincs), es nem az, hogy a cegek a profitert hajtanak. Persze hogy azert hajtanak, hisz ez lett nekik celkent definialva, igy nem kell csodalkozni, ha pontosan azt a celt erik el amit megszabtak nekik, minden mas eredmeny csak mellektermek, ami akar el is hagyhato, hiszen ezen mellektermekek plusz koltsegkent jelentkeznek naluk.

"Nem vitatkozom én semmin, de most akkor most mit akarsz az idézetből kiemelni: azt, hogy az EKB-tól fogadhat el utasításokat, vagy azt, hogy független?"
    Mindketto lenyeges, es mindketto a temahoz tartozik. Fussunk neki az egesznek ujra, hatha megerted mirol irok.

Felejtsuk el azt a szot, hogy tulajdonos, mert csak bezavar, nezzuk azt, hogy ki iranyit es hogy ki szabja meg a mukodes felteteleit, mert a valosagban ugyis csak ez szamit.
    - A jegybankok onalloak, fuggetlenek, nem iranyitja oket az allam. MegszabhatNÁ az allam a mukodes felteteleit, de nem teszi, es hogy miert nem az nem tartozik a beszelgeteshez.
    - A kereskedelmi bankok mukodesenek alapfelteteleit szinten a monetaris politika hatarozza meg, igy lenyeges parametereket a kereskedelmi bankok eseteben is a jegybank szabja meg.

A fenti ket kijelentesbol kovetkezik hogy a bankok rendszere, jegybankokat es kereskedelmi bankokat is beleertve fuggetlen az allamtol, es mukodesuk modjat a bankokat a gyakorlatban iranyito vezeto testuletetek hatarozzak meg. Ezert van az, hogy ezekre a bankokra a "maganbank" neven szoktam hivatkozni, merthogy a bankokat iranyito vezeto testuletek maganemberekbol allnak, es nem kozszolgakbol.

A bankok hierarchikus halozatba szervezodnek, alul a kereskedelmi bankok, majd egyre foljebb az egyre nagyobb kozponti bankok. A nagyobb bank diktal a kisebbnek, mint ahogy a jegybank meghatarozza a mukodes felteteleit a kereskedelmi banknak, es ahogy pl. az EKB megszabja mukodes felteteleit az MNB-nek.

Tehat tenyleg nincs itt osszeeskuves, nincs hatterbol iranyito sotet ero. Szimplan a magankezben levo bankok rendszere iranyitja a "hatterbol" a dolgokat. Ezert szoktam hatterhatalom neven illetni oket, de csak azert hasznalom a "hatter" szot, mert papiron nem a bankok iranyitjak egyik orszagot sem. Papiron demokracia van es a tobbseg dont, meg a kormany kormanyoz, meg a valasztasokon dolnek el a fontos kerdesek stb. De valosagban a bankok kezeben van az igazi eszkoz arra nezve hogy iranyitsak a tarsadalmat, globalis meretekben is.

Amit #53-ban irtam, ezert szerintem teljesen jo, ha megsem vilagos meg mindig hogy miert akkor kerdezz.