• kukacos
    #46
    Érdekes, amit írsz, de egyelőre a fizika globális törvényekben gondolkodik, mert semmi sem mutat arra, hogy nagy léptékben megváltoznának. A logika axiómák nélkül nem zár ki semmit. Tökéletesen engedélyezett egy olyan logika, ami "x, ha y, kivéve ha z" típusú állításokat tartalmaz, magyarán bármit lehetővé tesz. De az továbbra sem világos, miért kellene az emberi agy által kitalált gondolati játékoknak bárhogy befolyásolniuk a fizikai létezők viselkedését.

    Szerintem a matek azért működhet a fizikában, mert az ember nem az alapvető skálákon működik, hanem elemi rendszerek működésének eredőjét figyeli meg. Ha egy nagyléptékű jelenséget apró, elemi események láncolata okoz, a nagy jelenség természetének előrejelzésében segíthet a logikai következtetés. Lényegében a matematika hatásossága épp azt mutatja, hogy nincsenek nagyobb léptékű szabályok: ha pl. a világ törvényei olyanok lennének, hogy "két tömegpont vonzza egymást, kivéve, ha karika alakú tárgyba rendeződtek", akkor a karikák - de csak azok - lebegnének. Egy ilyen világ elméletileg lehetséges, és teljesen használhatatlanná tenné a matematikát a fizikában, mert a nagy léptékű jelenségeket előrejelezhetetlenné tenné, és a fizika inkább mágiára hasonlítana egy fantasyból.

    A fizika végének közelsége azért jósolható, mert a kis skálákon már eljutottunk arra a szintre, ahol a ok-okozati viszony kezd megszűnni (QM). A matek ettől a szinttől lejjebb már nem segít.

    Persze mindig felmerül a kérdés, hogy a megfigyelt törvények szerkezete mennyiben a megfigyelő következménye, és mennyiben valóság...