#599
lehet teljes ertekuen, novenyi alapon is taplalkozni. plusz ott vannak a tej es tej termekek.
a fold a napfeny a levego. ezek is mind tartalmaznak a szervezetunk! szamara hasznos dolgokat.
B12 VITAMIN:
`Kis mennyiségben a vastagbélben élő egyes baktériumok is termelnek B12 vitamint, de onnan nem szívódik fel, hanem a bélsárral együtt kiürül.`
de ez nem teljesen igaz.
belsar ugye..:
`Az egészség és betegség gyökere a vastagbélben van. Kiemelkedően fontos szerepe bizonyított, élettanilag fontos biokémiai sók felszívódása történik itt és B12 vitamin előállítására is képes. Térképén ugyanúgy megtalálhatók a szervek kapcsolatai mint a talpon vagy a fülön, a hibás mûködés visszahat a kapcsolódó szervre. Az immunrendszer 70%-a a vastagbélben található, a hatalmas felületû nyálkahártyát átszövő nyirokpályák miatt. Az immunglobulin (védelmi funkciókat ellátó fehérje) legnagyobb részben a bélben keletkezik. A vastagbél hámja a mérgező anyagok elleni védelem legfőbb helyszíne, (a máj, a vese, a nyirok, a tüdő és a bőrfelület előtt). Mivel ezek nem köztudottak, ezért hajlamos az ember az emésztési zavarok fölött napirendre térni, még akkor is, ha azok krónikussá válnak.
A 1,5 m hosszú vastagbélben 7-16 órán át vándorol a béltartalom, melynek normális esetben a növényi eredetû emésztetlen cellulózrost teszi ki nagy részét. Rosthiányos táplálkozás esetén a perisztaltika lelassul, a többszörösre növekedett időtartam miatt a többnyire fehérjetermészetû anyagok rothadásnak indulnak, a szénhidrátok erjednek, ezek végtermékei pedig a vízfelszívódás után raktározódnak a bél falán, mintegy kibélelve ezt az egyébként izmos falú csövet. Nem nehéz elképzelni, hogy ebből a rothadó elegyből milyen bomlástermékek jutnak el a vérrel az egész szervezetbe, önmérgezést okozva. A test szerte megjelenő legkülönfélébb tünetek kezelése nem vezethet gyógyulásra, hiszen folyamatos a mérgezés utánpótlása. A test nem tudván megszabadulni a káros anyagoktól, kénytelen raktározni azokat, legfőképpen az olyan üreges részekben, mint az arcüregek, vagy az ízületek és az erek.`
kis mennyisegben, tejben, tejtermekekben illetve tojasban is van.
ESSZENCIALIS ZSIRSAVAK:
- Fehérjeszükséglet fedezése: itt a legfontosabb az esszenciális aminosavak megfelelő mennyiségben és arányban történő bejuttatása a szervezetbe. A növényi fehérjék esetében néhány esszenciális aminosav hiányzik, vagy olyan kis mennyiségben szerepel az emberi szervezet számára szükségeshez képest, hogy nem nevezhető teljes értékű fehérjeforrásnak. A sokáig teljes értékűnek kikiáltott szójafehérje is metioninhiányos. A lakto- illetve ovo-lakto, valamint a szemivegetáriánusok esetében a megfelelő fehérjeminőséggel és mennyiséggel nem szokott gond lenni. A szélsőségesebb irányzatok: gyümölcsevők, nyerskoszton élőknél, valamint a nem megfelelően összeállított szigorú vegán étrenden lévőknél hosszú távon jelentkezhetnek a fehérjehiány okozta betegségek. A növények megfelelő párosításával, változatos felhasználásával a vegán típusú étrend is összeállítható úgy, hogy a szükséges esszenciális aminosav bevitel egy időben és megfelelő arányban kerüljön a szervezetbe. Ennek feltétele az étrend szakszerű összeállítása, hiszen fontos, hogy az illető tisztában legyen a párosítással, aminek a lényege, hogy az adott nyersanyag limitáló aminosava a vele párba kerülő nyersanyagban szerepeljen. Kiegyensúlyozott aminosav-bevitel biztosítható, ha a következő nyersanyagokat egy étkezésen belül fogyasztjuk el:
- teljes kiőrlésű búza + hüvelyes + mogyoró
- barna rizs + hüvelyesek
- kukorica + hüvelyesek
- kukorica + szója
- tej + búza
- tej + barna rizs
Az aminosavak hasznosulásához, beépüléséhez megfelelő energia bevitelére is szükség van.