• toto66
    Nem értesz!
    Nem arról van szó, hogy nekem többet szabad (nagyobb szabatsági fokon vagyok mint egy állat) hanem mást, sőt bizonyos dolgokat ami az állatoknál természetes, egy individuális személynek nem szabad! Tehát azt mondhatjuk, hogy van bennünk az állatból, de minőségi ugrás miatt képesek lehetünk mások lenni.
    A doboz elméletről meg csak annyit, ami a dobozban benne van azt hívjuk valóságnak, ami kívűl azt fantáziának!
    Még nem halottam olyan tásadalomról (ami valaha is létezett) amely erkölcsösebb volt mint ami szerintem az erkölcs! Csak egy példa, olyan társadalom nem volt még, ahol a "ne ölj!" erkölcsi parancsot betartották volna! Én pedig embert soha nem öltem és nem is akarok...
    Persze tudom, hogy elkerülhetetlen az emberölés, ezért is tud az egyén, ha akar erkölcsösebb lenni a társadalomnál! Mert választhatsz még akkor is ha látszólag nincs kiút és ölnöd kell (háborúban). Mert vagy azt választod, hogy esetleg túléled, de mindenképp meghal benned valami az énedből, vagy megölnek, de mindvégig önnmagad maradtál! Persze lehet gyávaságból nem így tennék, de akkor az már nem a mai "Én" lennék, előbb az erkölcsömet kellene megölnöm!
    És ez így van mind hívőknél, mind ateistáknál, azoknál akik erkölcsösek!
    Látom te hívő, vagy, én meg ateista! Én nem hiszek a teremtésben, te hiszel! De szerencsés esetben egyformán vagyunk erkölcsösek!
    És ez minőségileg választ el az állatoktól, addig amíg az erkölcsünket el nem dobjuk!