• Turdus
    "Ez esetben javaslom, hogy a (ti) "elvetitek" szó helyett az (ők) "elvetik" szót használd"
    Jogos, mea maxima culpa.

"Ezért a "vallásosok elvakult fanatikusok, ellenben a tudományemberei nemes, értelmes úriemberek" sugalmazás is olyan, amit a tények megcáfolnak."
    Nem egészen, attól még, hogy egy fórumozó nem vallásos, egyáltalán nem biztos, hogy a tudomány embere lenne, de ettől függetlenül értem, mire gondoltál.

"Mitől számít "előbbre helyezésnek" az, hogy példának hozom fel annak bizonyítására, hogy "a vallás" nem zárja ki "az evolúciót" mindenképpen?"
    Igen, ugyanis a contra jellegű érvelésnél elég egy ellenpélda, de a pro jellegűnél azon túl, hogy belátod, helyes volt a példád, azt is be kell látni, hogy teljes, azaz hogy ezen kívül más helyes nincs. (hű, ezt most kicsit bonyolultan írtam, de azért remélem érthető).

"Ebben nincs benne az, hogy akár egy vallás is igaz, csak az, hogy egy vallásos egyén könnyedén el tudja fogadni az evolúciót, tehát "a vallásosok nem fogadják el az evolúciót" eredeti tétel nem igaz."
    Ebben igazad van, csak az eredeti feltétel nem az volt, hogy elfogadják-e, hanem hogy az általuk leírt teremtés volt-e.

"Az emberek többsége eléggé rugalmas ahhoz, hogy egymással csak részben ütköző dolgok esetén ne az legyen a reakciója, hogy "jó, akkor valamelyiket dobjuk ki", hanem addig csiszoja a sarkokat, amíg el nem fér egymás mellett a kettő."
    Ebben tökéletesen egyetértünk. De ez nem dogmatikus szemlélet, hanem csak tudományos érvelés révén lehetséges (gonosz vagyok, tudom).

"De találni benne egy tévedést, és ebből kikiáltani azt, hogy "a vallás hazudik!", olcsó, megtévesztő dolog, mert azt az érzetet kelti, hogy a vallás minden ízében és porcikájában hazudik, holott ez nem következik egy tévedésből."
    Ez szerintem nézőpont kérdése. Nem egy tévedés miatt, de nekem az a véleményem, hogy minden vallás hazudik, és az egyetlen célja, hogy az elbutított népet a papok igája alá hajtsa (néhány keleti vallást leszámítva). És mint ilyen, a rabszolgaság intézményének eszköze, ezért nem kedvelem (lásd egyiptomi, azték piramisok, keresztesháborúk stb).