• Archenemy
    "Hát, biztos én vagyok figyelmetlen, de mintha a cikk címe az lenne, hogy: "A kreacionizmus hadat üzen a materializ­musnak"."

Ja értem, tehát ezt, hogy "elvetitek a materializmust", ezt nem nekem írtad, hanem csak úgy, bele a levegőbe, mintegy figyelmen kívül hagyva az eddigi kb. 270 hozzászólást, az előtte történő párbeszédet. Ez esetben javaslom, hogy a (ti) "elvetitek" szó helyett az (ők) "elvetik" szót használd, vagy egyéb módon jelezd, hogy nem a már itt beszélgetőkhöz intézed szavaidat.

"Szó sincs semmiféle nézetek tukmálásáról. "

Neeem, én ezt nem is rád értettem, hanem az ebben a témában megszólaló ateisták általános hozzáállására. Nézd meg pl. babajagát, szasz85-öt, Doktor Kotászt, az összes "fúúúúúúj ircsukkijavallást" fórumidiótát. Ezzel szemben hány vallásos fanatikust találsz itt? Melyik valláspárti fórumozó érvelt azzal, hogy "mert különben megégetünk"? Egyik sem. Ezért a "vallásosok elvakult fanatikusok, ellenben a tudományemberei nemes, értelmes úriemberek" sugalmazás is olyan, amit a tények megcáfolnak.

"Erre kérdeztem én, hogy mire fel helyezed előrébb az egyik vallást a másiknál?"

Mitől számít "előbbre helyezésnek" az, hogy példának hozom fel annak bizonyítására, hogy "a vallás" nem zárja ki "az evolúciót" mindenképpen? Azért hozom fel ezt példának, mert ez egy jó példa. Nem tudhatom a hindu vallást felhozni példának, mert nem ismerem, lehet hogy ők is elfogadják az evolúciót, lehet hogy nem, tökmindegy nekem.

"A+B"
    Nem azt állítom, hogy _minden_ vallással összeegyeztethető az evolúció, hanem azt, hogy attól, hogy valaki vallásos, elfogadhatja az evolúciót, tehát a vallás nem kizáró ok evolúcióelfogadásilag. Erre hoztam példának a katkókat, akik az evolúcióval ütköző tanaikat félrerakták.

Ebben nincs benne az, hogy akár egy vallás is igaz, csak az, hogy egy vallásos egyén könnyedén el tudja fogadni az evolúciót, tehát "a vallásosok nem fogadják el az evolúciót" eredeti tétel nem igaz.

Az emberek többsége eléggé rugalmas ahhoz, hogy egymással csak részben ütköző dolgok esetén ne az legyen a reakciója, hogy "jó, akkor valamelyiket dobjuk ki", hanem addig csiszoja a sarkokat, amíg el nem fér egymás mellett a kettő.

Itt szerintem arról is van szó, hogy egy vallás, mivel rettentő sok dolgot üzen egyszerre, nem tudhat mindenben mindig igazat mondani és önellentmondásmentes maradni, tévedés, buzgóság, bármi miatt. De találni benne egy tévedést, és ebből kikiáltani azt, hogy "a vallás hazudik!", olcsó, megtévesztő dolog, mert azt az érzetet kelti, hogy a vallás minden ízében és porcikájában hazudik, holott ez nem következik egy tévedésből.

Ennyi erővel a műhibát elkövető orvosok, a fegyvert fejlesztő mérnökök miatt "a tudomány halált okoz!" címmel is lehetne fórumozni, csak minek. Igaznak igaz, okozza emberek halálát a tudomány. De valóban ez az a vonása, amit említésre érdemesnek tartunk?