• kukacos
    Melyik kérdésedre nem válaszoltam? Szerintem mindre, de ha valamire mégis nem adtam választ, írd le ide. Én nem fogok arra hivatkozni, hogy nem vagyok papagáj, szívesen elismétlem újra, kifejtem, ha nem érted, satöbbi. Várom.

1. Létezik tudatosság, önreflexió és belső beszéd ("gondolat"), elválasztható a reflexektől, de ettől még nem lesz utánozhatatlan és egyedi, ami kívül esik az MI hatáskörén.

2. Maradéktalanul nem, de mint ahogy ezt lejjebb megbeszéltük, ez ma inkább fizikai problémák következménye.

3-4. Ne azt mondd, hogy mire nem kell itt gondolni, hanem hogy mire igen! Bittebitte, könyörgöm, legalább 1 (egy, uno) KONKRÉT problémát mondj. Ne azt, hogy "átgondolt cselekvés" vagy hogy "itt"...

A tudatosság jelensége aktívan kutatott, de egyáltalán nem igaz, hogy a kutatók többsége szerint nem szimulálható. Meg Penrose és társai sem állítják, hogy nem szimulálható (legfeljebb QM hordozóval). De pl. itt ez az antológia, ami 2006-os és nemrég olvastam:

http://mitpress.mit.edu/catalog/item/default.asp?ttype=2&tid=10887

a benne szereplő biológusok szerint a válasz a könyv címében feltett válaszra egyértelmű nem. A filozófusok persze vinnyognak, mert nekik az a kenyerük, ha jó sok homályt lehet kavarni a téma körül.

Ez a megjegyzés [tudat=gondolkodás] inkább rólad árulkodik, ugyanis én nem ezt mondtam.

Hát ez már LOL! Idézet #114-ből:

(enyém) Senki sem tudja, mi is kellene legyen pontosan az a mentális és/vagy fizikai jelenség, amit gondolkodásnak hívhatunk és amire a gép nem képes.

(dez válasza erre) Hazugság [...] a kutatók tisztában vannak a tudat különleges voltával és alapvető fontosságú szerepével.

Hát ha ezt máshogy is lehet értelmezni, minthogy a kettő ugyanaz, akkor nem beszélni magyar?