Archenemy#84
"bár a vita ezen rész kezd olyan irányba elmenni, ami teljesen fölösleges egymás mellett elbeszélésnek tűnik "
Eegen, ezért már nem is szólok bele... A bibliát sokféleképpen lehet megítélni, ami az én szempontomból mindegy igazából, a hit magánügy. Szerintem az újszövetségi jézusi példabeszédek a modern ember gondolkodásának alapkövei, de ez mondjuk csak az én véleményem. Az ószövetség tőlem már nagyon távol áll, szerencsére Jézus nem egyszer felülbírálja (pl. házasságtörő asszony példázata, ami gyakorlatilag a modern keresztény felfogást tükrözi). Szerintem az ószövetség teremtéstörténetére ráhúzni pl. az ősrobbanást meg az evolúciót kicsit erőltetett, egyszerűbb volna azt mondani, hogy "hát, a kor emberének megfelelt, mi viszont túllépünk rajta".
A tárgyi tévedéseket és logikai hibákat, valamint az elvakult vakhitet viszont nem szeretem, akármi is legyen a tárgya - a kor tudósainak véleménye, vagy a kor egyházvezetőinek véleménye.
Hogy a múltban (fél évezreddel ezelőtt!) mit tettek egyes egyházi személyek, az nem lehet indok arra, hogy a vallást en bloc elutasítsuk - ennyi erővel elutasíthatnánk a felvilágosodás eszéjét is a jakobinus diktatúra miatt, netán az ateizmust a szovjet gulágok miatt, mindkettő jóval frissebb, és áldozatok számában sincs szégyenkeznivalója.