• dronkZero
    Társadalom szempontjából lenne ez logikus viselkedésforma, nem az egyén szempontjából. Ha senki nem akarna más kárára nyerészkedni, akkor rengeteg intézmény feleslegessé válna. Egyszer már volt ilyen, az ősközösségben, és majd a távoli utópisztikus jövőben talán lesz újra... Azzal tisztában vagyok, hogy ez jelenleg gyakorlatilag megvalósíthatatlan.

"Úgy mondod, mintha száz vagy ezer évvel ezelőtt nem pont ugyanezekkel az erkölcsi dilemmákkal szembesült volna az ember, legfeljebb más környezetben. "szabad-e embert ölni", "mit csináljunk a bűnössel", "szabad-e másét elvenni", stb... Ezek nem 21. századi kérdések, hanem örök kérdések."

Na nem. Szerintem messze nem ugyanazok a kérdések. Illetve a 2000 évvel ezelőtti megoldások már rég nem szalonképesek. Szabad-e adót csalni? Szabad-e kábítószert fogyasztani? Szabad-e 200-zal száguldozni autópályán éjszaka? Etikus-e a génmanipuláció? Szabad-e abortuszt csináltatni? És ha ez élhetetlen helyzetbe hozza az anyát és a gyereket is?

Ezekre nemigen ad választ a biblia. A pápa ugyan igyekszik updatelni a dolgot, de néha pontosan a berögzült és elavult morális faszságok miatt többet árt, mint használ. Emellett ők sem Terézanyák gyülekezete, hiába próbálják magukat úgy beállítani, és időnként vastagon hatalmi és anyagi érdekeik alapján terelik a nyájat.

Másrészről honnan veszed, hogy be akarnám tiltani? Felőlem legyen. De ne én tartsam el. Tartsa el, akinek kell. Én sem várom el, hogy államilag támogassák a hétvégi bulizásom(sőt, nem kevés adót fizetek utána!), így szerintem jogosan várom el, hogy mások hétvégi bulizását ne én fizessem már! Egyébként az egyházi támogatás és adókedvezmény teljes megvonása nem mellesleg megoldaná az ilyen szcientológia-jellegű nyerészkedő szekták problémáját is.

"A retorziónak szerintem nagyon kevés a visszatartó ereje. Ezt alátámasztja az is, hogy pl. halálbüntetésnek sincs bűnözéscsökkentő hatása."

Nem a büntetés mértéke a visszatartó erő, hanem az elkerülhetetlensége. Hiába a halálbüntetés, ha jó eséllyel megúszod, hogy elkapjanak. Ellenben ha csak pár év börtön is a tétel, de _tutira_ elkapnak, akkor az visszatart.

Egyébként megoldást nem tudok az erkölcs és morál problémájára, de úgy gondolom, hogy ez a vallásoknak sem sikerült.

Ja, és Asimovval értek egyet, hogy az emberiség akkor fog fejlődésének újabb szakaszába lépni, ha végleg leveti a vallások béklyóit.