• Archenemy
    #113
    dronkZero: örülök, hogy végre értelmesen keztél vitatkozni.

    "Az szerintem teljesen logikus, hogy ne tedd mással, amit magadnak nem kívánnál."

    Őőőő mer' mér is? Mitől lenne ez logikus? Erkölcsös, és jó, valamint örülök, hogy így gondolod, de egyáltalán nem logikus (pl. ha neked jól esik valami, ami másnak nem, vagy fordítva, akkor mi van? :p).

    "miért van szüksége a társadalomnak a többszáz/ezer évvel ezelőtti erkölcskódexekre"

    Ez nem avul olyan gyorsan ám, mint a számítástechnika :p Úgy mondod, mintha száz vagy ezer évvel ezelőtt nem pont ugyanezekkel az erkölcsi dilemmákkal szembesült volna az ember, legfeljebb más környezetben. "szabad-e embert ölni", "mit csináljunk a bűnössel", "szabad-e másét elvenni", stb... Ezek nem 21. századi kérdések, hanem örök kérdések. Ennyi erővel kérdezhetnéd azt is, hogy a Thalesz-tételt miért tanítják ma is, hiszen több ezer éve volt már.

    Másrészről nem ostorozhatod a társadalmat azért, mert valamire szüksége van, amire neked nincs. A számítógépre sincs szüksége a kubikos munkásnak, de ha bejönne hőzöngeni, hogy tiltsák be, mert ez neki nem kell, nem éreznéd úgy, hogy egy barom? :p

    Jogodban áll nem elmenni templomba, jogodban áll olyan pártra szavazni, vagy olyan civil mozgalmat indítani, amelyik egyházellenes. Nem kell azt éreztetni, hogy bárki bármit is rád kényszerítene.

    "Meggyőződésem, hogy nem a túlvilági, hanem az evilági retorzió tart vissza több embert a bűnözéstől, és még az sem eleget, ugye. "

    Meggyőződésem, hogy a belső morál, erkölcsrendszer tartja vissza az embereket, nem a retorzió.

    A retorziónak szerintem nagyon kevés a visszatartó ereje. Ezt alátámasztja az is, hogy pl. halálbüntetésnek sincs bűnözéscsökkentő hatása. Viszont: ha neked egyedül szabadna embert ölni, te kimennél az utcára lövöldözni, csak azért, mert nincs retorzió? Nyilván nem. Ha kapnál ezer forintot kinyírt emberenként? Akkor sem, de miért? Hiszen logikus, neked megéri. Azért, mert beléd nevelték (semmiféle logika, semmiféle értelem, egyszerű beégetett parancs), hogy "embert ölni bűn", és kész, nincs tovább. Így érzed helyesnek, így érzi az európai kultúrkörben mindenki helyesnek. Megpróbálhatod logikusan is megindokolni, csak nem fog 100%-osan sikerülni, ha valaki nagyon akar, úgyis talál rajta fogást. De olyan nagyon úgysem akar senki :p

    És úgy gondolom, ezeknek a morális "csak" válaszoknak is volt szerepe abban, hogy az európaiak ott tartanak, ahol.

    A retorzió nem visszatartó erő, hanem "utólagos kezelés", természetesen szükség van rá.