• ziipp
    #106
    Egyetértek, logikai úton nehéz magyarázni, hogy miért ne lopjak, amikor senki nem veszi észre és semmilyen következménye nincs. Teljesen igazad van, kellenek az erkölcsi tanítások, én csak azt mondom, hogy ez ne csak az egyház sajátja legyen már. Másrészt: a tudománynak nem feladata, hogy morális kérdésekre választ adjon. Egyszerűen nem erre találták ki. Sokan - szerintem tévesen - azt gondolják, hogy ha valaki a tudomány mellett elkötelezett, akkor azonnal csőlátásúvá válik, begubózik minden új elmélet hallatán, és semmiről nem lehet meggyőzni. NEM! Épp az benne a jó, hogy megfelelő alátámasztással meg lehet változtatni még a legbizotsabb tételeket is. (Jó, rendben, néha nem olyan egyszerű, de az is többnyire gőgös emberek miatt van, akik nem merik el hinni, hogy valami nem úgy van, mint ahogy 20 évig tanulta.) - Ez lényegében válasz is a Semmelweis problémára. Az sem igaz, hogy tudománnyal magyarázni lehet mindent. (Gyakran ezt is felvetik, hogy a nagyképű tudósok azt hiszik, hogy mindenre tudják a választ.) Persze törekedni kell rá, hogy minnél több jelenséget le tudjunk írni, de reálisan nézve tudjuk, hogy ez lehetetlen.

    Ellenben ha megnézzük a vallásos oldalt? Ott pont az ellenkezőjét találjuk. Évezredek óta ugyanazt nyomják, néhol kicsit csiszolnak rajta, hogy annyira azért ne legyen necces, és szedik a lét templom felújítás címen. Tudom, nagyon sok embernek ad hitet, és erőt - ez kétségtelen, de könyörgöm, ne legyen már bunkó fantáziátlan elmebeteg, aki esetleg elutasítja Isten létezését. Ez nem kifejezetten neked szól, csak úgy általánosságban. Azt hiszem, az értelmes embereknek (mindkét oldalról) nincs bajuk a másik féllel.

    Nem akarok én is az emberi mulasztással takarózni, de a Titanic süllyedésénél is az játszott közre. :) Ettől függetlenül tényleg felelőtlenség ilyet mondani egy hajóról, sőt, egyáltalán bármiről.

    Hogy a vallás meghatározná, hogy miért élünk? Ebben én nem hiszek. Inkább betömi a lyukakat. Amíről nincsenek pontos infóink, ott jön be a vallás.

    > "Esetleg a "teszteljük má' élesbe azt az atombombát egy civil városon, ne csak laborokban szórakozzunk" ide sorolható? :p"
    Nem. (^^,)

    Világos, hogy a vallás csak eszköz volt a keresztes háborúk idején. De ez is jól mutatja, hogy milyen veszélyes, ahogy a többi ideológia. Minnél jobban le tudjuk vetni az elveinket, ideológiáinkat, annál szabadabb az elménk. Szerintem. Ezért próbálom ezektől mentesen szemlélni a világot. De csak próbálom. :')

    Ja még annyit, hogy: - nem tudom te írtad-e - a tudomány milyen gyarló, gyenge, szar, mert emberek csinálják. Miért a Bibliát nem emberek csinálták? Az nem gyarló, gyenge? Ja mennyei ihlet szálta meg őket. Így könnyű. Ilyen esetekben nem tudom elképzelni, hogy valaki komolyan elhiszi, hogy létezik egy szakállas faszi a felhőkben. Össszefoglalva kijelenthetem: én az egyházakat, vallást utasítom el. A hitet nem. Egy nállunk erősebb, magasabb szinten álló identitást sem utasítok el, de az, hogy 6 milliárd ember ohaját-sóhaját hallgatja valaki odafentről? Ugyan már. Ez valamilyen pszichés kényszer az embereknél. "Én már mindent megtettem, sorosom Isten kezében van."