• kukacos
    #45
    A csapatmunka valóban korrelál az intelligenciával, de a vízben erősen lerontja az igényelt agymunkát, hogy gyakorlatilag nincs környezet, amire figyelemmel kellene lenni. Homogén közegben a vadászat is egyszerűbb. Viszont térbeli gondolkodásban a vízi állatok egész biztos jobbak, mint szárazföldi társaik, talán a madarakat leszámítva. Egy harmadik faktor a kommunikáció - a fejlábúak, ha jól tudom, messze nem beszélgetnek olyan kifinomult módon, mint a vízi emlősök.

    Természetesen a puhatestűek agya rendkívül érdekes a tudomány számára, mert egy teljesen külön úton jutott el összemérhető problémák megoldásához, mint a szárazföldi esetben, így jó ötleteket adhatnak az intelligencia változékonyságához (azaz pl. mennyire térhetne el egy idegen lény agya a földi megfelelőiktől?) Pl. a látásuk jobb, mint a szárazföldi emlősöké, nincs vakfoltjuk, mert a természet náluk a mérnöki szempontból helyes megoldást választotta.

    Viszont nem túl praktikus a világ legnagyobb fejlábúját használni agykutatásra, tekintve, hogy felszínre hozva elpusztul, ha nem teszik hűtőbe, két perc alatt elrohad, és nincs akkor fMRI sem, amibe beleférne. Kísérleteznek enélkül is eleget polipokkal a viselkedéstudósok.