• BlackRose
    #158
    Nézzük csak...

    # 125,000 AU: maximum extent of influence of the Sun's gravitational field (Hill/Roche sphere). beyond this is true interstellar space. This distance is roughly 1.8-2.0 light-years.
    # Proxima Centauri (the nearest star to Earth, excluding our own Sun) is ~268 000 AU away from the Sun.
    # The mean diameter of Betelgeuse is 2.57 AU.
    # The distance from the Sun to the centre of the Milky Way is approximately 1.7×10^9 AU.

    és még akkor csak a mi galaxisunkban kotorászunk. Szóval nem tudom, hogy van e vagy nincs máshol inteligens vagy akár nem inteligens élet, de azt hiszem ezt más sem tudja. AMi pedig a valószínűség számításokat illeti azoknak semmi közük a dologhoz, mi volt a valószínűsége annak, hogy a földön élet és inteligens élet alakuljon ki? És ha itt ezen a bolygón ez meg van akkor miért nem lehetne valamelyiken a többmiliárd csillag körül bolygókon? A SETI és hasonló programok semmire sem jelentenek választ, először is elképesztő sok helyet kell átnézni, másodszor is, ha pl. saját magunkat vegyük figyelembe akkor az általunk sugárzott rádió hullámok sem léteztek 100 évvel ezelőtt, tehát minket is csak azok láthatnak akik 100 fényévnél közelebb vannak (és ez csak a világűr apró kis töredéke) sőt ez is csak akkor áll ha azoknak is van már rádió teleszkopjuk. Ugye 100 évvel ezelőtt még nekünk sem volt és lehet, hogy akkor talán még inteligensebb élet volt a földön már mint most :)

    Szóval szerintem erről baromság beszélni, az igazság az, hogy nem tudjuk és amit nem tudunk abban csak hinni vagy nem hinni tudunk. Én inkább a hiszek felé közeledek mert egyszerűen nem tartom valószínűnek, hogy az élet csak egy helyen jelenhetett meg egy akkora elképesztő világűrben mint amelyikben mi is létezünk.

    Persze érdekes a cikkben a "nincs még sok időnk hátra", csak 1 milliárd év amikor az ember csak (a cikk szerint) 100000 éve sétál és amikor az ember 80-100 évet él... mit jelent a nincs még sok időnk hátra? Hát persze, hogy nincs, csupán néhány évtized fejenként, az emberiségnek meg lehet még sok ezer sőt sok százezer is hátra. Mindenesetre 1 milliárd év valahogy nagyon soknak tűnik nem? :)