• physis
    #136
    Itt teljes terjedelmében ingyen le lehet tölteni Jared M. Diamond A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása c. könyvét. Ennek 12. fejezetében ("Egyedül egy népes világegyetemben", pp. 184-198, a PDF fájlban 169-179) a tudós az intelligens élet kialakulásának esélyeivel foglakozik.

    Diamond elismeri, hogy a nagy, intelligens agy igen hasznos szerv, de hozzáteszi, hogy igen ,,költséges'' is. Mivel kísérletet földönkívüli értelem kérdésében nem végezhetünk, Diamond ezért ehelyett azt a kérdést vizsgálja meg, hogy feltétlenül kialakít-e az evolúció egy olyan létformát, amely -- ha már kialakul -- sikeres és előnyös. A harkály példájából indul ki. A fák kérge alól csőrével rovarokat kivéső harkély igen szellemes túlélési formát választott, és ezzel meghódított egy olyan ökológiai niche-t, amely egyébként teljesen kihasználatlan maradt volna. Diamond felteszi a kérdést: mennyire ,,szükségszerű'', hogy az evolúció ,,feltalálta'' előbb-utóbb ezt a szellemes megélhetési formát, meghódította ezt a nehezen hozzáférhető niche-t? Lehangoló válasza az, hogy a harkály igen esetleges találmány, semmilyen más állat nem fedezte fel ezt a életlehetőséget eddig, és valószínű, hogy ha az általunk ismert harkály nem alakult volna ki, akkor ez az életforma mindmáig teljesen kihasználatlan lenne.

    Máshol is úgy hallottam többször is, hogy az élet valószínű, az intelligencia viszont nagyon nem az. Őszintén szólva, érzelmi okokból most úgy remélem, hogy nem így van. Talán az idegen intelligenciák rég elfeledték a háborúkat, annyira beletemetkeztek igazi feladatukba: a természet teljes megismerésébe, és ennek érdekében (tartós élet, gyors gondolkodás, hatalmas memória) olyan anyagi formába vitték fel tudatukat, amit nem tudunk messziről észrevenni. Talán a mi sorsunk is ez lesz.