• kvp
    #45
    A 64 bites operacios rendszernek mas elonye is van, mint a memoriahasznalat.

    Filerendszerek eseten mar regen tulleptunk a 4GB-os filerendszer vagy filemereten, manapsag tobb kell. Ez 32 biten nagyon nehezen kezelheto, egy sima osztas is sokkal lassabb, mivel szoftveres emulaciot kell hasznalni a 64 bites muveletekhez. De egy sima osszeadas is 5-szor annyi ideig tart es megfelezi a regiszterkeszletet is. (cpu regiszterekbol x86-on amugy sincs sok)

    Masik fontos terulet a virtualis cimter merete. Ha tobb mint 32 bit all rendelkezesre, akkor egy program az osszes adatat map-elheti a cimterebe es a rendszer automatikusan mindig azt tolti be ami kell. Ez az adat lehet programkod (binarisbol), adat (lapozofile-bol) vagy adatfile (filerendszerbol). A legjobb pelda ennek hasznalatara a diablo sorozat volt, ahol a palya elejen volt csak filemuvelet (map es preload), majd az adatokhoz valo hozzafereskor a kernel betoltotte a kert adatokat. Igy nem kellett a memoria meretehez igazitani a kodot, hanem annyit hasznalt amennyi volt. Hasonlo pelda a quake wars megatexture kodja, ami ugyanigy mukodik. Ha egy jateknak 2 GB-nal tobb adata van, akkor ez a technika nem mukodik, meg akkor sem ha amugy eleg lenne 128 MB a futashoz. A w2k3-ban talalhato 36 bites cimzes ezen nem segit, mert az egy program altal elerheto terulet nem no. Ket jatekot meg tobbnyire nem futtatunk egyszerre.

    Ez ket olyan ok, ami miatt erdemes 64 bites os-t hasznalni es arra fejleszteni. Sokkal kevesebbet kell kodolni. A regi megoldast hasznalja a ps3, az ujat az xbox360 es a wii. Lehet rola olvasni, hogy melyikre jobb fejleszteni. A felhasznalok ezt nem latjak, csak azt hogy az egyik gyorsabbnak tunik azonos orajelen.

    A winnt7-re tenyleg kivancsi leszek, elmeletileg ez lesz az az os, aminek a vista-nak lennie kellett volna. Ha komolyan gondoljak akkor csak 64 bites, tpm-es gepeken fog futni. Ez kizarja a manapsag eladott uj gepek felet is, tehat ha valaki gepet vasarol, akkor jobb ha megnezi, hogy win7 kompatibilis-e. Jelenleg csak az apple gepek azok amiknel ez 100%. (meg efi is van ami a tpm-es boot-hoz elengedhetetlen)