• Epikurosz
    #148
    Szájbarágó:

    "Tegyél egymás közelébe két mozgó/forgó tárgyat?
    Persze, hogy megállnak. Ha csak egy tárgy van az is megáll (a surlódás miatt). Ebből milyen következtetést lehet levonni a bolygók kölcsönhatásaira vonatkozóan?"

    Ha két labdát ketten megpörgetünk, és egymás irányába eldobjuk, kizárt, hogy közülük bármelyik is megálljon, megmerevedjen, mindössze kölcsönhatással vannak egymásra. Elméletileg persze nem leeht kizárni, hogy akár mindkettő megáll a mozgásában, de ennek valószínűsége roppant kicsi. Jó, itt bezavar a földi gravitáció meg a levegő súrlódása, de azért szemléltetésnek jó. Az, hogy a végén megállnak, az nem érdekes, itt csak az a pillanat számít, amikor egymást a legjobban megközelítik.


    "És az elektron-pozitron kölcsönhatásra vonatkozóan? (Ha már felhoztad ezt az abszolúte ide nem illő témát.)"

    Az elektron és pozitron két fénysebességgel mozgó, ellentétes perdületű elemi részecske. Ütközésük - tehát nem egymás mellett való elhaladásuk! - során megsemmisülnek, de ennek a kölcsönhatásnak sem eredménye a mozdulatlanság, tehát nem születik egy új mozdulatlan elemi részecske, hanem foton keletkezik, amelynek tömege nulla, sebessége a fénysebesség, perdülete nulla.