Hunter

Gyilkos részecskesugárral támad egy galaxis

A csillagászok galaktikus méretben is szemügyre vehették a Star Wars híres Halálcsillag effektusát: egy szupernagy tömegű fekete lyuk gyilkos részecskesugarat bocsátott a szomszédos galaxisra. A korábban soha nem látott eseménynek mélyreható következményei lehetnek a sugár útjába került bolygókra.

A 3C321 jelű rendszer két egymás körül keringő galaxist foglal magába. A NASA Chandra Röntgensugarú Obszervatóriumától származó adatok szerint középpontjában mindkét galaxis rendelkezik egy-egy szupernagy tömegű fekete lyukkal, a nagyobbik galaxis felől azonban egy kiáramló sugarat lehet megfigyelni a fekete lyuk területéről, ebbe futott bele kisebb társa. A "Halálcsillag" galaxist a Chandra, a Hubble és a Spitzer űrtávcsövekkel, valamint az amerikai VLA és a brit MERLIN földi távcső-hálózatokkal sikerült felfedezni.


Az esemény egy összetett képen. A lilás foltok a röntgensugárzást (Chandra), a vörös és narancssárga az az optikai és ultraibolya fényeket (Hubble), míg a kékek a rádióemissziót jelzik (VLA, MERLIN)

Fekete lyukak által generált sugarakat már korábban is észleltek, a mostani volt azonban az első eset, ahol ez a sugár eltalált egy másik galaxist, magyarázta Dan Evans, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ által folytatott tanulmány vezetője. "Ez a sugár számtalan problémát okozhat a kisebb galaxisnak" - tette hozzá. A szupernagy tömegű fekete lyukak által generált sugárnyalábok rendkívül erős sugárzást hordoznak magukban, főként nagy energiájú röntgen- és gamma sugarakat, ami az emberekre nézve nagy mennyiségben eleve halálos. A sugárzások összevont hatása és a részecskék fénysebesség közeli száguldása súlyos csapást mérhet az útjába kerülő bolygók légkörére, a Föld esetében nagy valószínűséggel egyszerűen elsöpörné a felső atmoszféra ózonrétegét.

A szupernagy tömegű fekete lyukak által kibocsátott sugárnyalábok elképesztő energiamennyiséget szállítanak, ennek köszönhetően jóval nagyobb anyagmennyiségre lehetnek hatással, mint a fekete lyuk mérete. Annak ellenére, hogy számos hasonló sugarat megfigyeltek már az elmúlt évek során, az asztrofizika még mindig nincs tisztában az esemény alapvető tulajdonságaival. Ezért is értékes a mostani észlelés, ahol egy ütközés során tanulmányozhatják a sugárban végbemenő változásokat is.


A sugár minden bizonnyal igen nagy erővel zúdul a kísérő galaxisra, mivel a két galaxist nagyon kis távolság, mindössze 20 000 fényév választja el egymástól - ez körülbelül a Föld és galaxisunk középpontja közötti távolság. A VLA és a MERLIN felvételein egy fényes folt jelöli azt a területet ahol a sugár eltalálta a galaxis peremét, szétszórva a sugár energiájának egy részét. Az ütközés széttépte és eltérítette a sugarat. A fentiek ellenére a találkozás nem feltétlenül válhat kárára a kisebb galaxisnak. A hatalmas mennyiségű energia beáramlása és a sugárzás nagy mennyiségű csillag és bolygó kialakulását indíthatja el.

A felfedezésből az is kitűnik, mennyire rövid életű ez az esemény egy kozmikus időskálán. A VLA és a Chandra azt mutatják, hogy a sugár körülbelül egymillió évvel ezelőtt érte el a galaxist, ami csupán egy apró töredék a rendszer életében. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy rendkívül ritka esetre bukkantak a csillagászok, ezért is fontos a jelenség beható tanulmányozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #154
    Íme egy érdekes cikk az index.hu-n:
    Elfogy az idő az univerzumban?

    Erről jutott eszembe egy Bikini-dal: Közeli helyeken
    "...Itt ül az idő a nyakamon..."
  • Epikurosz #153
    Én sem úgy gondoltam, hanem,hogy csak majd nem. (Bunkó.)
  • L3zl13 #152
    1. Miért? A Nibiru legenda kiköti, hogy a találkozás pillanatában kell megállnia a bolygónak? Nem. Egyszóval a kisérlet semmit nem bizonyít. Más hatások nagyságrendekkel erősebben érvényesülnek, mint azok, amelyeket meg akarunk figyelni. A kisérletnek semmi értelme szerintem.

    Na jó, ez csak kötözködés. Szemléltetésnek még talán el is megy, de ebből bármilyen következtetést levonni két égitest kölcsönhatására?

    2. Az elektron-pozitron kölcsönhatásban szintén teljesen más folymatok zajlanak le. Továbbra sem látom értelmét párhuzamot vonni.
  • L3zl13 #151
    És a sebességük sem fénysebeség. :D
  • Epikurosz #150
    Köszi.
  • ge3lan #149
    Az elektron és a pozitron spinje egyaránt 1/2, ha erre gondoltál a perdülettel.
    A lepton és elektromos tültésük ellentétes. Ha megsemmisítik egymást 2 foton keletkezik, ellentétes impulzussal.
  • Epikurosz #148
    Szájbarágó:

    "Tegyél egymás közelébe két mozgó/forgó tárgyat?
    Persze, hogy megállnak. Ha csak egy tárgy van az is megáll (a surlódás miatt). Ebből milyen következtetést lehet levonni a bolygók kölcsönhatásaira vonatkozóan?"

    Ha két labdát ketten megpörgetünk, és egymás irányába eldobjuk, kizárt, hogy közülük bármelyik is megálljon, megmerevedjen, mindössze kölcsönhatással vannak egymásra. Elméletileg persze nem leeht kizárni, hogy akár mindkettő megáll a mozgásában, de ennek valószínűsége roppant kicsi. Jó, itt bezavar a földi gravitáció meg a levegő súrlódása, de azért szemléltetésnek jó. Az, hogy a végén megállnak, az nem érdekes, itt csak az a pillanat számít, amikor egymást a legjobban megközelítik.


    "És az elektron-pozitron kölcsönhatásra vonatkozóan? (Ha már felhoztad ezt az abszolúte ide nem illő témát.)"

    Az elektron és pozitron két fénysebességgel mozgó, ellentétes perdületű elemi részecske. Ütközésük - tehát nem egymás mellett való elhaladásuk! - során megsemmisülnek, de ennek a kölcsönhatásnak sem eredménye a mozdulatlanság, tehát nem születik egy új mozdulatlan elemi részecske, hanem foton keletkezik, amelynek tömege nulla, sebessége a fénysebesség, perdülete nulla.
  • L3zl13 #147
    Fröcsöghetsz itt, ez nem változtat a tényen, hogy besz*ptad.
    A #100-ban írtad:
    "Hogy mégis itt vitatkozom veletek a témában csakis tudományos érdeklődésemnek köszönhető, miszerint szokom olvasgatni a NASA oldalait és bizony néhány éve igencsak arcúl csapott az a cikk, amit itt emlegetek. Ne tudjátok meg, a hátamon is felállt a szőr amikor a cikket olvastam, ugyanis ha valakinek hitelt adok ilyesféle tudományos témákban, akkor az a NASA... No most ilysztgetni nem akarok senkit, de az én meglátásomban nem túl jó jel, hogy a NASA elfordúlt a témától és annak kommunikációjától."

    Utánna túl sok értelmes emberrel találtad magad szembe akik nem vették be a baromságaidat, és ezért hirtelen visszakoztál a 110-ben csak azt jelzi, hogy bebuktad.
    Nyugodtan esküdözzél halálodig arra, hogy mit láttál és mit nem. Már úgysincs semmi hiteled bárhogy fikázol is. :D
  • PetruZ #146
    Nem négy, hanem öt, az "ezzel" után is simán bebiggyeszthető egy "(!)" jelző, ugyanis értelme egy deka sem. :D
  • nyaSGem #145
    Hmm. Te tényleg rendkívül ostoba vagy. Ezt írtam a 110-es kommentemben Petrunak:

    "Egyébként én nem is azzal foglalkozok, hogy létezik e vagy sem ez a Nibiru, X planéta Nemesis vagy mi a tököm. Ezt én leszarom.
    Én csupán egyet állítok - és azt a halálomig -, hogy OTT VOLT A NASA OLDALÁN AZ ANYAG ÉS ÉN SZEMÉLY SZERINT VÉGIG IS OLVASTAM!!!"

    Mit szoptam én be pöcskar? Valakivel összekeversz pöcsömöccse. Gyúrjál még kicsit az agyadra, vagy olvasd el a kommenteket, mielőtt a szánalmas röfögésedet elkezded. :o)