• bvalek2
    Hááát, szent István (vagy Szent István, nem tudom hogy az "sz" is nagybetű-e) esetében eléggé elfogult vagyok. Gyermekkorom egyik kedvenc történelmi figurája, sokat olvastam róla, és a vitás kérdésekben rendre neki adtam igazat. Azóta nem olvastam utána a dolgoknak, lehet ha megint elővenném a könyveimet, egy-kettőre árnyaltabban látnám a képet.

Azért a műveltségét nem vonja kétségbe senki, az ő idején kialakított államszervezet 1000 évig kitartott (megyék még ma is léteznek), és azt sem, hogy egy olyan korszakban avatta szentté az országgyűlés, amikor az aktuális király nyugodtan szembefordulhatott volna az emlékével, nem volt politikai nyomás a "honatyákon" (mint ma hétfő este... )

Azt sok könyvben olvastam, hogy a magyaroknak volt Kazáriában püspökségük, ez tudtommal nem egy alternatív elmélet, hanem elfogadott tény. Akkor viszont keresztényeknek kellett lenniük, ráadásul nem erőszakkal lettek megtérítve, hanem szabad akaratukból, hittéritők által. Egyébként érdekes módon sok népet nem kellett erőszakkal megtéríteni, pl. Európa jelentős részét így keresztelték meg, Írországot szent Patrik, a szlávokat Cirill és Metód, stb.

Még a muzulmánoknak is sikerült, a dél-kelet ázsiában az arabok sohasem hódítottak, mégis muzulmánok lettek az emberek. Nem erőszakkal győzték meg őket, ott a hittérítés békés módon történt. Most Indonézia a legnépesebb muzulmán ország a világon.

Szóval ha a magyarok többségükben már keresztények voltak, akkor a történetbeli "pogányok" nem lehettek magyarok. Tehát ellenséges népekről van szó, besenyőkről, kunokról. Ez az én konklúzióm, viszont nem a legfrissebb olvasmányaimból szűrtem le, szóval nem biztos hogy igazam van.

Azt meg senki se mondja, hogy a felnégyelés nem volt "európai", akkor a nyugat volt a világ legsötétebb szeglete (sokak szerint még ma is az). Mi a fejlettebb, civilizáltabb keletről jöttünk, nálunk nadrágban jártak a férfiak, a magyar törzsfők tudtak írni-olvasni, nálunk nem volt első éjszaka joga, nálunk a nőknek volt saját nevük, nem az apjuk után nevezték el őket, és voltak jogaik meg örökölhettek vagyont, és elválhattak a férjüktől.

donsergiooo: Szent IStván Vazult megöletette

Történelemből te is egyes, de nem én oktatlak ki, majd megkérjük feamatart, hogy magyarázza el neked a helyzetet. Nem csodálom hogy beszervezett az a földön fetrengve habzó szájú szekta, a tudatlanokat tudják behálózni a legkönnyebben.

Krisztus felhívta a figyelmünket, hogy ne hallgassunk a hamis prófétákra, és hogy ne legyünk tudatlanok. Te mindkét mérce szerint könnyűnek találtattál.

Valamint te az igazadat saját magad példájával támasztod alá. Még maga Krisztus sem saját szavával igazolta magát, hanem több eszközzel, az Írással, és Keresztelő szent Jánossal. Amikor meg az Írásból idézel, nem tetteid, hanem személyed érdekében teszed, ki vagy te, aki olyat mersz megengedni magadnak, amit még Isten sem tett? Nem vagy méltó hogy Reá hivatkozz.

Inkább hagyd abba a térítést, mert többet ártasz a hitednek, mintha szidnád. Az meg nem tűnt fel, hogy a nagy hitbuzgó sámánjaid egy ateista kormányt támogatnak? Ez nálad hogy egyeztethető össze?