• bvalek2
    Sőt, a második Vatikáni Zsinat szerint azok akik nem vallásosak, sőt, más vallásuak, de Istennek tetsző életet élnek (Jézus tanításának betartása, erkölcs, stb.) szintén a menybe jutnak. Azok pedig, akik milliókat adományoznak az egyháznak, minden vasárnap templomba járnak, de közben ők vezetik a helyi maffiát, pokolba kerülnek.

Természetesen nem csak jól viselkedésről van szó, amire egy értelmes ember magától is rájön, a katolikus világkép fontos része a teremtő, aki kinyilatkoztatja magát a teremtményeinek, és olyan dolgokra hívja fel a figyelmüket, amire maguktól esetleg nem jönnének rá. Nyilván az ismeri jobban a világ törvényeit, aki elkövette őket.

Különben az Újszövetség szerint a Pokol nem egy hely, amit Isten a bűnösöknek teremtett, hanem egy olyan hely ahol Isten nincs ott. Azt, aki nem hallgat Istenre, Ő nem bünteti, hanem csak leveszi róla a kezét. Mintha azt mondaná, hogy "Ha ilyen jól megy nélkülem az életed, nyilván a halálod után sincs rám szükséged".

Templomba nem Istenért járunk, hanem magunkért. Az is egy közösség, és az ember közösségi lény. Isten olyan mint az anyukád/apukád, tedd ezt a mama kedvéért, azt meg a papa kedvéért. Valójában saját magadért kell megtenned, de egy kisgyerek ezt nem érti meg, ezért kell így fogalmazni neki. Én azért nem járok templomba, mert más városba költöztem, és még nem találtam közösséget, amihez tartozónak érzem magam (egyébként ezért tudnak a szekták nálunk terjedni. A vallás nélkül maradt embereket könnyű becsapni).

Félre ne értsétek a szóhasználatomat, agnosztikus vagyok, de hajlok arra, hogy a világ megismerhető, és mint lehetséges magyarázatot a világ dolgaira, a vallást sem vetem el. A Biblia egyébként is egy kultúrélmény, mint az Iliász, vagy az Gilgames eposz, aki művelt ember akar lenni, az elolvassa.