• kukacos
    Mondom ne reménykedjetek, átmehetsz másikhoz, de nyugaton már szinte minden szolgáltató korlátoz, aki pedig nem, az megkéri az árát. Mo.-on is ez lesz előbb vagy utóbb mindenhol. Egyébként egyet is lehet érteni vele: az a modell igazságtalan, hogy a nagy cég keserűen lenyeli a néhány torrentező költségeit marketingokokból, és a kiadást pedig a többiekből származó bevételekből fedezi. Mindenki fizesse csak meg szépen, amit valóban fogyaszt.

Szerintem inkább az az elkerülendő, hogy a merevedő üzleti arculatok miatt még magasabb havidíj ellenében sem tudsz letölteni, mert nem tudsz mit csinálni, hiszen minden szolgáltató korlátoz. Annak semmi értelme, hogy mindenki ugyanazt a modellt árulja, inkább azt kellene elérni, hogy legyen Mo-on valaki, aki a torrentezőkre is gondol. És itt nem azt értem, hogy korlátlan internetet ad bagóért, hanem lehetővé teszi a gyors letöltést P2P-ről megfelelő feltételek mellett.

Itt Angliában pl. van egy cég, akinek nagyon korrekt üzleti modellje van, a weblapjuk http://www.adsl24.co.uk/ (ez gondolom nem számít reklámnak, mert Mo.-on nem hozzáférhetőek, maximum példának jó). Érdemes tanulmányozni, remélem lesz otthon is cég, aki hamarosan felvállalja ugyanezt, ha valaki olvassa itt szolgáltatótól, javasolhatná bevezetésre :)

Tudni kell hozzá, hogy az átlagos 8mbit/500kbps szolgáltatás ára itt 15-25 font között van havonta, nekem most 20mbit/2.5mbit van 22-ért. Ennél a cégnél szerződésben garantálják, hogy nem korlátoznak semmit, egyértelmű különbséget tesznek éjszakai-nem éjszakai használat között. Csúcsidőn kívül (22-8h) még torrentesként is azt mondom, nekem elég lenne az alapcsomag 300 gigája. Ha túlléped, magasabb kategóriába kerülsz, de minden hónapban te is szólhatsz előre, hogy most többet fogok letölteni (kijön x film és játék :) ), és tegyenek eggyel magasabb kategóriába erre a hónapra. Ha zavar a mennyiségi limit, kérheted azt is, hogy alacsonyabb sávszélt kapj (csak mondjuk 2 mbitet), de tegyenek valóban korlátlanra kevesebb pénzért. Nincs szerződés meg hűségnyilatkozat, havonta lemondhatod, ha akarod, bár a modemet neked kell megvenned (ez pl. egy másik mocsokság, amivel a cégek takarózni szoktak a hűségnyilatkozatnál: azt állítják, hogy a modem valami rohadt sok pénz, miközben 8-10 ezer forintért már lehet venni egy normális ADSL2+ modemet, és az előfizetési árak pedig minden évben feleződnek). Van üzleti csomagjuk is, ami annyiban más, hogy már 8-tól off-peak van, és gyorsabb a feltöltés. Szóval javaslom ezt az üzleti modellt valakinek nálunk is megfontolásra, a torrenteseket biztosan begyűjtik majd :)