• mrzed001
    #46
    Nos, nézzük genetikai oldalról a problémát.
    Egy emberhez genetikailag legközelebb a testvére áll.
    Namármost akkor ezek szerint közel azonos génállomány esetét feltételezve azonos IQ-nak kellene kialakulni nekik. És NEM.
    Többször láttam, hogy a testvérek közül pl az egyik lett az okos, a másik az erős(sportoló), a harmadik a művész ... szóval a genetika csak része annak, hogy egy egyénnek mennyi lesz az IQ-ja.
    Én 3 részre bontanám az IQ-t: örökölt képesség, örökölt hajlam, és saját fejlesztés (igen, az IQ és inteligencia is fejleszthető .. olyan mint az izom, ha gyúrsz rá erősödik. Ha jól emlékszem 30 IQ pontonként duplázódik az inteligencia, tehát a 115 pontos Clinton 2x olyan okos, mint a 85 pontos G.W.Bush).

    És ami a legviccesebb, a szerepjátékokban ezt azért elég jól modellezik: van egy alap pont amivel indulsz (örökölt képességek, faj/kaszt függő), majd kb ugyanennyi amit gyerekként hajlamaid/érdeklődésed/túlélésed szerint eloszthatsz (örökölt hajlam), majd életed során fejlesztheted ezeket a képességeket.
    Ha már az elején túl sokat adsz a testi erőre, akkor alig marad a szellemire/művészire/... Később fejleszthető az inteligencia, de ha nagy a lemaradás, akkor az bizony behozhatatlan. Ez persze fordítva is igaz, matek profok sem nyernek maratont.

    Ez tehát a már örökölt képességek fejlesztése, node nézzük mi van magával az örökölt képességekkel?
    Ha a fizikai erőt fejleszted magadban, akkor nagyrészt ezt fogod tovább örökíteni is, tehát ahol a muszkli kell a túléléshez, ott a gyerekekbe is a fizikai fejlettség kerül átörökítésre, és ha innen nézzük igaza van. Egy afrikai átlagnak semmi szüksége az inteligenciára, a fizikum a túlélés kulcsa. Pl mi IT-sok meg az inteligenciánkat fejlesszük, mert nekünk meg ez a túlélés kulcsa. A mi gyerekeink eleve nagyobb IQ-jú, de kisebb fizikai képességet örökölnek. Ha hajlamuk a fizikai felé is vinné őket (ahhoz hogy belőle élsportoló legyen 3x jobban meg kell dolgoznia), szellemileg akkor is egy olyan előnyben vannak, hogy a sokadik generációs afrikai értelmiségi egyetemista talán esetleg képes megközelíteni.

    És az a vicces az egészben, hogy ez nem fajelmélet, hanem evolúcióelmélet. Az hogy bizonyos területekre a fizikum, másokra az inteligencia az igaz (és hogy az egyik fehér/sárga, másik fekete) ezzel lehet vitatkozni, de értelmetlen, hiszen elég csak szétnézni a világban.

    És ami a legdurvább, hogy nem elmosódóban vannak a különbségek (egyre okosabb emberek, mert egyre inkább az eszükből élnek), hanem egyre éleződnek (még 1-1 populáción belül is, még itt Mo-on is!).
    Mindezért sztem a vadlibsik a felelősek mellesleg, akik a helyett, hogy az inteligencia szintjén elmaradottabbakat rákényszerítenék a fejlődésre (nem tanulsz meg írni-olvasni, nem illeszkedsz be akkor éhenhalsz b+), inkább adják nekik a segélyeket, és támogatják további értelmi leépülésüket.

    Hosszú távon ez kb oda fog vezetni, hogy lesz (országokon belül is) egy elkülönített, magát elkülönítő csoport akik az inteligensek (hogy hol hány százalék, ez azért így elsőre megsaccolhatóan eu-ban 30-40, afrikában 10), és a vad barbár törzsek(?) akik megalkotni nem képesek azt amit az inteligensek, de irigyek rájuk és el akarják venni tőlük azokat.

    Na és a legvégső poén az egészben, hogy addig is az "inteligensek" fogják életben tartani az "erőseket", tehát saját ellenségüket etetik és hagyják túlszaporodni.
    dehosszúlett :))