Hunter

Felfüggesz­tették a feketéket leszóló Nobel-díjast

Laboratóriuma felfüggesztette a DNS kutatás egyik úttörőjét, a Nobel-díjas James Watsont, aki egy brit újságnak tett nyilatkozatában hátrányosan különböztette meg az afrikaiakat az európaiakkal szemben.

Dr. Watson súlyos kritikákat kapott a Sunday Times-ban megjelent egyik megjegyzéséért, melyben azt taglalta, hogy a feketék kevésbé intelligensek, mint a fehérek. "Nyomasztó Afrika helyzete, mivel minden társadalompolitikánk azon alapul, hogy intelligenciájuk megegyezik a miénkkel - a tesztek azonban nem igazán ezt mutatják" - idézi Watson szavait az újság. A tudós még rá is kontrázott kijelentésére, mondván, hogy ezt a fekete alkalmazottakkal dolgoztatók tapasztalatból is tudják. A kutatót támogató amerikai Cold Spring Harbor Laboratórium már a kínos ügy kirobbanásakor elhatárolta magát a tudós kijelentéseitől, most azonban kurátori testületének döntése értelmében fel is függesztették Watsont.

A tudós a londoni Science Museumban tartandó előadására érkezett Angliába, az új könyvét népszerűsítő körútjának egyik állomásaként, a múzeum azonban törölte az eseményt programjából, mondván Watson túllépte a határt. Ugyanezt a döntést hozta a bristoli Eszmék Fesztiválja nevű rendezvénysorozat is, melyen szintén megjelent volna a DNS szerkezetének megfejtéséért Nobel-díjat kapó kutató.



Dr. Watson korántsem úszta meg ennyivel, éles kritikát kapott az emberi géntérkép dekódolását magánúton megvalósító dr. Craig Ventertől is, aki felháborodását fejezte ki, azzal kapcsolatban, hogy a bőrszín tudományosan is előítéleteket szüljön. "Egyetlen tudományos tény, sem az emberi genetikai kód nem ad alapot egy olyan kijelentésnek, miszerint a bőrszínből következtetni lehetne az intelligenciára" - mondta Venter, aki az emberi géntérkép projekt eredményei alapján elsőként mutatott rá, hogy a különböző népcsoportok tagjai sokszor genetikailag sokkal hasonlóbbak egymáshoz, mint azonos csoportok egyénei, ezen felül több genetikai tanulmány is bizonyította, hogy Afrikában a génállomány jóval változatosabb, mint a világ többi táján.

Azóta Watson is megszólalt az ügyben. Ő az újságot okolja, mondván, rosszul adták vissza a szavait, így az nem megfelelően tükrözi az álláspontját.

"Megértem az olvasók reakcióját. Mindazoktól, akik azt a következtetést vonták le a szavaimból, hogy Afrika, mint kontinens genetikailag alsóbbrendű, azoktól őszintén bocsánatot kérek. Nem ezt akartam kifejezni, de ami az én nézőpontomból lényegesebb, nincs tudományos alapja egy effajta hiedelemnek" - mondta Watson, aki az Independent pénteki számában megjelent nyilatkozatában is igyekezett tisztázni álláspontját. Ott azt fejtegette, hogy még nincs elegendő ismeretünk arról, hogy a különböző környezetek időről-időre hogyan szelektálják a különböző képességeket meghatározó géneket.

A mai társadalom mindenáron azt akarja elfogadni, hogy értelmi képességünk egységes, és ez az emberiség egyetemes öröksége, magyarázta Watson. Bár ez szerinte sem kizárt, az ebbe vetett hit azonban koránt sem elegendő, hangoztatta. "Ez nem tudomány" - mondta. "Ennek a megkérdőjelezése nem rasszizmus, nem a felsőbb- vagy alsóbbrendűség kérdése, hanem a különbségek megértésének kutatása, hogy egyesek miért válnak például nagy zenészekké, míg mások kitűnő mérnökökké"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #151
    Nesze neked Afrika!
    Azt korábban is tudtuk, hogy a pestis onnan származik, most már biztos, hogy az AIDS is.

    A zindexes fiúk megint villantottak.

    Nekem legjobban a következő mondat tetszett:
    "Az új verzió, a 'haiti kapcsolat' cáfolja azt az eddig népszerű elméletet, miszerint a halálos kórt egy Gaétan Dugas nevű homoszexuális kanadai légiutaskísérő, az úgynevezett zéró páciens hurcolta be az Egyesült Államokba."
    Gaétan Dugas - micsoda név!
    Erre mondják, hogy nómen est ómen?
    :-)
  • Epikurosz #150
    Igen, itt kezdődik minden.
    Erre mondták régen, hogy bűnbánat, ma úgy hívjuk, hogy önkritika.

    Enélkül soha, senki, egy tapodtat sem lépett előre!
  • Ronny #149
    Nigeria: I Agree With Dr Watson

    Sok érdekes dolgot ír, mindenképpen tiszteletre méltó az önvizsgálatra való hajlandósága.
  • bvalek2 #148
    Csak most látom, köszi a bíztatást, sok sikert spártai, cselekedd meg mit megkövetel a haza :)
  • Epikurosz #147
    errata: JPÉ
    (vagy, ha úgy tetszik: jépéé)
  • Epikurosz #146
    továbbiakban:
    józan paraszti ész = JPE (mint alapvető kognitív módszer)
  • Epikurosz #145
    Az első képletet egy antropomorfológiával (ammeg mi?) foglalkozó könyvben olvastam, de a józan paraszti eszemtől is tudtam. A második képletet az ujjamból szoptam.
  • Epikurosz #144
    Az analógiát alkalmazva, akkor levezetjük most az IQ képletét is:

    IQ = 33% genetika + 33% környezet + 33% akarat + 1% amit akartok (nyuszifül, pld. :-)
  • Epikurosz #143
    fizikum = 33% genetika + 33% környezet + 33% akarat + 1% amit akartok
  • bvalek2 #142
    "Szerintem (a nemzés előtt) sportos, jó fizikumú szülőknek a gyereke is jobb fizikumú lesz, mint amilyen fizikumú a szülők átlaga volt születésukkor (tehát a szülők a saját fizikumuk javításával a gyermekük születéskori alapfizikumát is javítják)"

    Na ez az, ami nem így van. A gyerekednek csak azokat a tulajdonságokat adod át, amiket örököltél. Hogy te mit tettél nemzés előtt, az nem befolyásolja az utódod által örökölt géneket. Az embernek a nemzés pillanatától kezdve változatlan a genetikai összetétele. Rekombinálódás és _véletlen_ mutációk beépülése történik a zigóta kialakulásakor, ennyi. Aki gyúr, annak nem lesz később erős gyereke. Annak lesz erős gyereke, aki már eleve erős gyereknek született.

    Ez természetesen az IQ örökölt részére is igaz, de mint tudjuk, a kultúrális környezet, a nevelés is befolyásolja a felnőttkori szellemi képességeket. A kettő együtt adja ki a végleges személyiséget.