• kukacos
    #117
    Olvasd el még egyszer a wikit, 160-320 km átmérőjű területen vannak szétszórva a romok. Ugyanitt: "Archaeologists generally agree that the builders were probably one of the Shona-speaking peoples." Akik pedig feketék. Természetesen a XIX. századi történelemtudomány mondott minden zöldséget, csak hogy ezt elfogadja, mert még a végén kiderül, hogy a feketék mégsem teljesen állatok.

    Értem, Stonehenge az európai ember kimagasló kulturális teljesítménye, ami magasan szervezett társadalmat igényelt, míg Afrikában ugyanaz csak primitív kőkorszaki temetkezési hely. Hát ha nagyon azt akarod látni, amit akarsz, akkor úgy is lesz.

    Axum: ha arra a szösszenetedre gondolsz, hogy a Vörös-tenger melléki kereskedelem segítette a fejlődését, akkor ezzel az erővel az összes európai kultúra "pusztán" az egyiptomi, közel-keleti, római befolyás miatt tart ott, ahol, sőt, mi magyarok mi értéktelenebbek vagyunk, mint az afrikaiak, hiszen még a mezőgazdaságot se találtuk ki egyedül, hanem átvettük más népektől. A civilizációs fejlődés egy területen külső hatások eredője, nem kizárólag az ott élők saját találmánya. Dél-Afrikában épp azért nem alakult ki jelentős birodalom, mert el volt vágva a világ többi részétől.

    Ashanti: mert hogy XVIII. század, akkor már nem ér? Az első európai 1817-ben járt ott, és el se hitték a beszámolóit. Tény az, hogy pusztán feketék lakták, és kifinomult politikai és társadalmi életet éltek. De volt arra felé más is:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Songhay_Empire
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mali_Empire
    http://en.wikipedia.org/wiki/Timbuktu

    Magyarán az, hogy a feketék nem lettek volna képesek államot létrehozni, butaság.

    ...viszont olyan szintű városállamok fenntartására mint amilyenekkel elindították az emberi civilizációt, na arra még a Sumér területek SEM voltak alkalmasok öntözés nélkül.

    Oké, de ez most hogy jön ide? A sumérok szuperintelligensek voltak, és jelenleg ők uralják a világot? Vagy mi van?

    A mezőgazdaság a közel-keleten több mint 11ezer éve jött létre, 8ezer éve tőlük függetlenül a távol-keleten, szintén teljesen függetlenül több mint 7ezer éve amerikában de fekete-afrikában nem, mert... miért is? Nem voltak termő területeik? Nem volt semmi növény amit évezredek! alatt háziasítani tudtak volna?

    Pontosan! Már lejjebb is kérdeztem, de megint megismétlem, mert elegánsan átsiklottál rajta: tudsz EGYETLEN növényt mondani, ami Dél-Afrikában honos, és képes eltartani egy társadalmat, mint a rizs Ázsiában, a gabona a Közel-Keleten vagy Egyiptomban, vagy a kukorica Amerikában? Hasonlót haszonállatra.

    Miért lennének a feketék "fejlettebbek" csak azért mert ott élnek?

    Nem akarod megérteni: nem azért fejlettebbek, mert ott élnek, hanem mert a legutóbbi időkig jobban csinálták a túlélést Afrikában. Márpedig nyilván nekik ez volt a fontos.

    Ennyi erővel a zebra és a zsiráf fejlettebb az embernél mert ők mégjobban tudnak ott túlélni

    Bizonyos szempontból igen. Millió évekig az ember csak egy volt a sok majomféléből, akit sokszor kihalás fenyegetett. Az utóbbi tízezer évben önerősítő folyamatok indultak be az ember fejlődésében, amire nincs példa a Föld történelmében, de ezt a zebra se láthatta előre. Arra sincs garancia, hogy ez a folyamat a végén nem fog-e mégis az ember kihalásához vezetni. De nem én húzom ezt a bugyuta analógiát, hanem te: versenyeztetni a feketéket a fehérekkel pontosan annyira unfair, mint versenyeztetni a zebrát az emberrel. Nem azonos a startvonal. Nézetedben visszaköszön az a vallási eredetű butaság, miszerint az evolúció csúcsán a homo sapiens sapiens áll, és az evolúció előremutató fejlődés. Hát nem: ha füvet kellene rágnod Afrika szavannáin és egy oroszlán vadászna rád, a zebra csúfosan rádverne minden tekintetben. Erre megint azt mondod, hogy deazember puskával jár, erre én megint azt mondom, hogy azt nem a szavannán fejlesztette ki.

    az emberi túlélés nem a fizikai képességektől függ hanem a szellemiektől, az ember nem a környezetéhez alkalmazkodik hanem a környezetét alakítja át, na ezaz amit az afrikaiak NEM csináltak.

    Ennek fuss neki mégegyszer. Vagy csak menj el egy afrikai faluba, és vállald át egy ottani férfi tizenhat órás mezőgazdasági munkáját, hogy érezd, mennyire nem igyekeznek megváltoztatni a környezetüket. Primitív sztereotípiák áldozata vagy, miszerint a feketék csak ülnek a banánfa alatt, és várják, hogy a szájukba essen. Az, hogy te most lemész a szupermarketbe és veszel felvágottat, csak az utóbbi pár száz év eredménye.

    Ha Afrika egy teljesen izolált védék lenne amit csak manapság fedezne fel a világ akkor kvázi-kőkorszakon kívül semmit sem találnánk ott mivel SEMMIT nem tettek azért hogy jobb legyen nekik.

    Ezt a "semmit"-et elmagyaráznád az eddigiek függvényében? Létrehoztak államokat, megpróbáltak jobban élni nehéz körülmények között, ennyi sikerült. Szerintem te és én sem tudtunk volna többet tenni az ő helyükben. Nem tehetnek róla, hogy mások jobb világba születtek.