• rigidus
    #200
    > Ha igen akkor, hol van az állam, hiszen a csalás az szerintem nem erkölcsi tehát az államnak meg kell akadályozni. Ha nem akkor miért nem?

    No, hat itt jon a lenyeg BlackRose. Nem az "allam" letevel van a baj, hanem a szervezesevel.

    Vedelmezed a maganbefektetoket, befekteteseket es azt allitod, hogy az allam a fejlodes gatja, holott a taplaleklanc tetejen ezek a legnagyobb haszonelvezoi az allamnak. Sot nem csupan a haszonelvezoi, hanem az allamot, mint szervezetet ok maguk tartjak fenn, kozos erdeket kepviselve, a nep szerepe csak formai, latszatdemokratikus. Amikor viszont mas allamok tokesei kisebb-nagyobb gazdasagi gyarmatokat hoznak letre mas-mas allamok teruleten, egy bizonyos szintet meghaladva az egyes allamok erdekei is osszemosodnak, igy szuksegszeruve valik az egyes allamok osszeolvasztasa egyetlen kozos birodalomma.

    Tobb topikban elmondtam mar, leirom itt is. Ha mindenkinek megengedjuk, hogy megigyon egy pohar bort minden etkezes utan, nincsen benne semmi kivetnivalo. Kis mennyisegben egeszseg, jutalom, nagy mennyisegben mereg. Vannak akik megisszak, vannak akik nem. Viszont vannak olyanok is akiknek az elso pohar utan a kovetkezo gondolatuk, hogy hogyan lehetne meginni megegyet. Tegyuk fel, hogy megtalaljak a modjat, hogy hogyan lehet kijatszani az eredeti szabalyokat es elkezdenek (jelkepesen) felretenni egy-egy poharral. Telik mulik az ido, elernek egy olyan felhalmozott mennyiseget, hogy abbol boseggel kortyolgathatnak is, ill. bevonhatnak ujabb szabalyokat meg betarto emberkeket is, hogy ha minden alkalommal beadnak a "kozosbe" egy bizonyos adagot, akkor alkalmankent rendeznek nekik egy dinomdanomot. Ugye minel tobb embert sikerul bevonni, annal gyorsabban fog gyulni a kozosbe. Adodnak viszont olyan helyzetek is, amikor egy-egy emberket egyenileg kell jutalmazni, vagy valamilyen feladattal megbizni, ilyenkor o extra adagot kap. Telik mulik az ido, a bevont emberek szama eler egy kritikus tomeget, igy a bor megjelenik mint altalanos fizetoeszkoz.

    A let alapja az elelem, melyet meg is kell termelni. Azok akik a bor halmozatanak fo haszonelvezoi, azok felmentest kapnak az effektiv termelomunkabol. Ketteszakad a tarsadalom termelokre, es haszonelvezokre. Lesznek akiknek az etkezes utani egy pohar borbol mar semmi sem marad, mert mindig lesz egy-egy olyan aki elveheti. Ok lesznek a nincstelenek. Akik elvesznek es joval tobbet fogyasztanak el, azok megreszegednek, es betegei lesznek a bornak, s a halmozat igazgfatasat is ebben a bodult allapotban fogjak vegezni. Egyre jobban vetkoznek ki a gatlasaikbol, emberi mivoltukbol, egyre csak novelni akarjak a napi adagjukat, ezert egyre kegyetlenebb modon koveteleik azt. A tarsadalom fregmentalodasa ekozben zajlik, a fo haszonelvezoi reteg halmozata es a termeloi oldalon levok halmozata kozt egyre nagyobb potencial jon letre.

    Az egyes fo halmozok kozott kialakul egy hierarchia rendszer, ennek targyat elsosorban a szemelyreszabott halmozat adja, masodsorban pedig a napi elfogyasztott mennyiseg kulso jelei (hivjuk presztizsnek). Erdekellentet jon letre koztuk is, mely a bodult allapottal fuszerezve egeszen vad formaban is megnyilvanulhat. Az erdekellentetek allandosulnak es elkezdodik a kisemmizes egymas kozt is. Ezekhez a harcokhoz olykor felhasznalnak egyes termeloket is, ok pedig szinte barmire kepesek, hiszen nekik a let alapjahoz (elelem) is gondot jelent hozzajutni.

    Tovabb fregmentalodik a tarsadalom, lesznek olyan gyujtogetok akik felul maradnak, lesznek kik visszaesnek a termeloretegbe (veluk kulonosen sok gond lesz) es lesznek akik kivalnak a tarsadalombol, magukkal viszik a halmozatukat es letrehoznak uj tarsadalmakat. Ezek kozt a tarsadalmak kozt az erdekellentetek alapvetoen tovabbra is fenn maradnak, de lesznek erdekek melyek kozosek lesznek.

    Egymas erdekellenteteinek a patthelyzetben tartasahoz az eroszak kolcsonos alkalmazasa elengedhetetlen lesz, olykor viszont ujabb tarsadalmak bekebelezesere is fanyalodik egy-egy erosebb tarsadalom, ezert fontos szerepet kap a hadseregek felallitasa.

    Belso problemak is kialakulnak melyeket sokszor szinten csak eroszak alkalmazasa mellett lehet kezelni, hiszen a termeloi retegben is erdekellentetek alakulnak ki, de a termelok mivel nem rendelkeznek halmozattal, nem tudnak a szolgalatukba vonni hadsereget, igy ok egy az egyben egymas kozt rendezik le ezt. Ez viszont a fo halmozoknak gondot jelent, hiszen ha hagyjak, akkor a folyamat elburjanzik es a termeles rovasara megy, ami ugye a halmozoknak a vesztet is jelentheti.

    A termelok kordaban tartasara szamos megoldas letezik. Ezek kozt van megelozes es utolagos buntetes is. A megelozes legegyszerubb formai, hogy elfoglaljak oket. Mivel lehet egy termelot lefoglalni, hat vagy esz nelkul dolgoztatjuk, vagy szorakoztatjuk. Az egyik kozvetlenul hasznos is a masik csak kozvetetten. De ha tul sokat dolgoztatjuk akkor az a kozrend rovasara megy, ha tul sokat szorakoztatjuk akkor meg ellustul es nem a termelesen jar az esze, hanem azon, hogy hogyan juthat sajat halmozathoz termeles nelkul. Hat spekulacioval, ami gyakorlatilag ellenerteket nem zolgaltat be a termelesbe, csupan a rendszer valamely resen elvesz.

    Aztan amikor ez a kizsakmanylas eleri azt a szintet, hogy a termelok szamara mar a let alapja is veszelybe kerul (elelem), elkezdenek osszefogni, hogy megszuntessek ezt az igazsagtalan rendszert es visszaallitsak az eredeti jatekszabalyokat.

    Megtortennek az elso felkelesek, polgarhaboruk, melyek olykor sikerrel, olykor pedig sikertelenseggel jarnak, s altalaban megtorlassal fejezodnek be.

    A folyamat vegeredmenye, hogy a tarsadalmi retegek enyhen osszemosodnak, hol egyes retegek elszelesednek, masok szukulnek, olykor pedig az egyes retegek egymasrautaltsagabol adodoan egy-egy reteg szukulese strategiai problemakat hoz es a merleg elborul.

    Nos, azt gondolom nem kell tovabb ragoznom, a konkluzio talan mindenki szamara vilagos. A penz igazsagos korlatok nelkuli halmozasa az embereket egymas ellen forditja, a mertek feletti fogyasztasa pedig betegge teszi. Amikor azok kezebe adjuk a sorsunkat akik a legreszegebbek, rovid ido alatt feleljuk a keszleteinket.

    Szoval, BlackRose. Jelen korunkban azt az allapotot eljuk amikor is az allam egy koztes fekezo szerepet tolt be a haramiak es a termelok kozott. Teny, hogy hibas ez a rendszer, es igazsagtalan ugy ahogy van, tetejetol az aljaig. De az allamot, mint szervezetet ha felszamoljuk, akkor ez a fekezo ero megszunik es rovid ido alatt elszabadul a pokol.