• remark #188
    "...a SpaceShip One - Scaled Composites/Virgin féle űrturizmust elfogadom, de a pl. Charles Somonyi félét már nem, mert ott az adófizetők pénze tette lehetővé, hogy valaki akinek megvan a rávaló űrturista legyen."

    Gyakran emlegeted hogy minden tulajdonkeppen energiak harca. Akkor viszont felmerul a kerdes, a SpaceShip One urturizmus mogott allo "szabad toke" valojaban micsoda?
    Honnan jon, es mi lesz a sorsa? (Mar az energia szempontjabol.)

    Az egyertelmu hogy mi lesz a sorsa: befektetik, es a toke atalakul munkabérré es berendezesekke, meg urhajova stb, mas szoval: emberi energia all a toke szolgalataba vagy igy, vagy ugy (kozvetve vagy kozvetlenul). (Vegulis a toke az egy olyan valto, amit emberi energiara lehet bevaltani.)

    De honnan van a toke? Biztos hogy nem a fan termett. Velemenyem szerint fogalmazhatunk ugy, hogy a toke hosszabb-rovidebb ido alatt gyult ossze, a sokmillio egyen energiajanak megcsapolasaval.

    Azaz a toke energia volt, es vegul energia lett. Igy kozvetve, a cegen keresztul, szimplan osszefogok masokkal. Jol hangzik. A problema ott van, hogy ez a kozvetito csatorna (vagy inkabb a ceg mogott allo befekteto) tevekenysege mennyire nyilt, atlathato, a csatorna mennyire elszamoltathato, szabalyozhato? Mennyire demokratikus egy ceg? Semennyire?

    Vagy nezzuk mashogy: ha az egyertelmu, hogy az allami kotsegvetesbol finanszirozott ûrporgram tulajdonkeppen a te munkad gyumolcse, hiszen te az energiad fektetted be egy tevekenysegbe amit utana megadoztattak, azaz a befektetett energiad hozadekabol elvettek egy reszt, akkor az miert nem egyertelmu, hogy egy privat ceg altal felhalmozott toke ugyanigy a te energiad megcsapolasa?

    Ugyhogy en nem ott latom a kulonbseget hogy allam vagy ceg nyulja-e le az energiam, hanem inkabb abban, hogy mennyiben van beleszolasom abba hogy a felhalmozott toket hogyan hasznaljak kesobb fel.
    Es en ugy latom hogy az allam ugyeibe meg mindig tobb beleszolasom van (habar baromi keves), mint egy ceg ugyleteibe.