• NEXUS6
    #172
    Ha az önkéntes űrutazás mellett vagy, akkor az űrtúrizmus teljesen elfogadható számodra gondolom, hiszen a túrista még pénzt is ad, ráadásul még azt se várja el hogy más vállakozzon a "cirkuszi mutatványra".

    Másrészt ugye könnyen próbálja a tisztelt nóbeldíjasúr eldönteni, hogy mire költsék a NASA pénzét és mire ne. Csakhogy ugye a NASA egy nagyköltségvetésű szervezet és az emberes űrutazások elvileg többek között olyan célt szolgálnak, hogy tanulmányozzák a más világok jövőbeni kolonizálásának lehetőségét, módjait. A választópolgároknak erről határozott bár elég romantikus képük van.

    Viszont egy olyan kísérletre amilyen az említett Beyond Eistein is, az emberek nagy ívben tesznek. Ha úgy teccik az emberes űrrepülés egy olyan cirkusz, amivel indokolni tudják a NASA hatalmas költségvetését, mégha jórészét pont ez is viszi el a pénzeket, csakhogy ugye a hatalmas költségvetésből sokkal könnyebb kisebb nagyobb pénzeket leszakítani, az igazi tudamányos kísérletekre is. Szerintem máshogy nem lehet csinálni, hacsak nem akarnak olyan "magas" szintre jutni, mint a magyar űrkutatás, se forrás, se igazi eredmény.
    1957/1961 elött az űrkutatás csak az érintett tudósokat és néhány scifi buzit érdekelt, a választó polgárnak nem lehetett volna egy olyan hatalmas költségű programot indokolni, mint az Apollo, vagy éppen csak a Mars szondák.