• avman
    #27
    mivel én holnap nem leszek, kissé előre dolgozom.
    az általam leírtakba nagyon nem lehet belekötni (gém/linux/cedega/kapitalizmus/profit mentén)
    akkor maradjunk a win kodekek és wmp-re történő kényszerítésnél.
    98 alatt bsplayert használtam, néhány kodekpakkal, xp alatt ffdshow-t és haali-t mpc-vel. soha nem kellett elindítanom a wmp-t. szépen behívták azokat a kodekeket, amik kellettek nekik. tény, h a wmp-t frissítenem kellett, illetve jött ki wmv hd-hez egy külön telepíthető cuccos is. ingyér. h mplayerben linnél wmv/wma alatt mi és hogyan fut, meg mikortól nemtom.
    meg ha már rákényszerítés, akkor pl. fizetős kodekek:
    mp3-at is licenszelni kellett ám a fraunhofertől. zárt volt, igaz visszafejtették a kódját, meg voltak egyéb fizetős kodekek. aztán meg jött a lame is, ami ingyenes volt és open. divx szintén fizetős és zárt, igaz ott van az xvid vonal, open source.
    h.264 alá ismerek egy csomó fizetős kodeket (meg úgy az egész avc vonal licenszes dolog, a x.264 ami elvileg nyílt). és az egyetlen free-ben, ami jó az ffdshow, a többi nudli (vlc és asszem mplayer alatt is egy variánsa fut tudtommal). ami meg támogatja a hardveres gyorsítást, illetve a több magot, az mind fizetős (cyberlink, nero). linux alá megintcsak nem nagyon pakolják ezt a vonalat, szóval oda biza közmunkában hekkelni kell az ingyérességért, fizetős meg semmi sem jött ki...
    mpeg2 szintén licenszköteles volt. meg az alá is van egy rakat fizetős kodek (elecard, purevideo). linux alá meg az egész dvd video vonalat hekkelni kellett (lásd dvd jon) és asszem a hardvergyorsításosok mind fizetősek voltak az elején.
    aztán meg nézzük meg, h egy 1080p avc illetve vc-1 erőforrásigényét: nagyjából azonos bitrétes mellett egy hddvd/bd-ről származó (csak rippelt, nem konvertált!!!) h.264-et (avc-t) illetve egy wmv hd-t (avc1.) bizony kategóriákkal többet kell szendvedni kodekkel és jóval durvább vas kell alá. arról nem is beszélve, h linux alá megintcsak nincs sok lehetőség és hddvd/bd támogatás meg semmi, se fizetős, se ingyenes.
    akkor hogy is van ez? miért is gond, ha saját, zárt szabványt használ az ms, amit adott esetben licenszelni kell? mert senki sincs a piacon, aki ezt tenné? bahh.