• Archenemy
    #267
    Wanek: Érthetőbb. tehát téged nem az zavar, hogy ki miben hisz, hanem az, mikor ezt tényként próbálja beállítani. Ez érthető egy olyan ember esetén, mint te, azonban vélhetően örök surlódási pont marad, mert mindig lesznek olyan emberek, akik a hitüket tényként fogják beállítani. A legtöbb, amit tehetsz, hogy ha nyilvánvalóan nem igaz dolgokat állítanak, akkor rámutatsz, hogy hol hamis az állításuk, illetőleg hagyod őket a fenébe.

    Természetesen ezek alapján a lényeg: téged nem a vallás zavar, hanem az, ha valaki bizonytalan dolgokról jelent ki úgy állításokat, hogy azokat nem bizonyítja.

    Az "igazságosan részesül a javakból" téma, és hogy a vallás ezt megakadályozza: ez a mai viszonyokra egyáltalán nem alkalmazható. Mit akadályoz meg ma az egyház? Hol vannak az elnyomottak, a megadóztatottak (mármint akik nem szabad akaratukból adakoznak)? Hol a fölső, szűk réteg, akit az egyház véd? Az a néhánytíz bíboros vagy nemistudomki volna az elnyomó hatalom? Ha arra célzol, hogy az adód bizonyos százaléka pl. templomok felújítására megy el, akkor megnyugtatlak, én sem vagyok elégedett ezzel az adórendszerrel, de hát ez azért igen messze van az égbekiáltó igazságtalanságtól, hiszen az adód másik része elmegy pl. a hadseregre, aki lehet, hogy nem is fog kelleni, elmegy olyan projektekre, amiket esetleg nem is fogsz használni, stb... pont ezen az igen pici részen is fenn lehet akadni, értem a logikád, csak úgy látom, túlzásba estél az egyház mai szerepét illetően.

    Elhiszem, hogy régebben az egyháznak esetleg lehettek olyan céljai, amit te mondasz. De mára ezek legfeljebb nyomokban maradtak csak meg. Én így látom.