• Penge4
    "DirectX 10 kizárva, habár már bizonyított tény, hogy XP-re is lehetne DirectX 10 ha az MS akarná"

Sokminden megoldható elméletileg, például az Atlanti óceánt átszelő híd, de van olyan munka amihez olyan sok erőforrás/idő/pénz belefektetés kéne, ami soha nem térülne meg és felesleges is lenne, főleg hogy ki sem látnak a munkából.
    A bizonyítottról meg annyit, hogy egy 19 éves önjelölt hacker szavának nem igazán van akkora hitele.
    Az Aero sem oldható meg a maga valójában XP-n, habár annak tényleg nincs gyakorlati haszna.

"Különben az XP is biztonságos ha jól használják."

Tényleg az. Több, mint egy évig csak NOD32 volt és PeerGuardian2 (egyéb tűzfal, antispyware...stb nem) és soha nem volt még vírusom, vagy bármilyen ártó alkalmazás a gépemen. Utána kipróbáltam pár vírusirtót, végül PeerGuardiant sem használok, csak Windows tűzfalat. A helyzet változatlan, nincs vírus.

De én normálisan használom, ami nem mondható el az emberek többségéről.
    A kedvencem az volt, amikor a csávó majd leszedte a fejem, amiért olyan "szemét" voltam, hogy ajánlottam neki vírusirtó használatát (ha már olyan májer gyerek, hogy 3 tűzfala is van, de vírusirtó egy se), végül feltette a Kasperskyt, amivel 18 000 ferőzött fájlt talált és törölt, aztán nem bootolt be neki az XP.
    Szóval a rendszer legnagyobb ellensége az 1.0-s user.

"5 év munka és csak ekkora az upgrade?"

Ne 5 évtől számold, mert egyrészt dolgoztak az XP SP-ken is és ki kellett dobni az egészet, majd újraírni a Server 2003 kerneléből.
    Többek között ezért ilyen nagy az inkompatibilitás. És 98-ról azért volt könnyebb áttérni, mert egyszer volt egy ME (ami még a 9x alapokon volt) majd Windows 2000 (több, mint 1 perces bootidővel) és utóbbi már NT alapú volt, amire a legtöbb driver kompatibilis volt XP-vel.
    És itt megint nagyon sokat gyúrtak a stabilitásra és biztonságra, amik sokkal fontosabbak annál, mint pár feature. Például WinFS is jó lett volna, de ne menjen a stabilitás rovására.