A Microsoft saját maga konkurense
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De ettõl még nem kell azt mondani, hogy mekkora kakatalicska az új oprendszer<#crazya>#crazya> De ha más is így gondolkozna, ez a topik nagyon üres lenne;)
:)))
XP alatt 300fps felett van, vista alatt 50-60.
Az igazság, hogy én és még sokan mások azért nem váltunk vistára, mert az xp annyra jól mûködik, hogy nem látom hogy hol kaphatnék még valami pluszt. Én azon felhasználók közé tartozom aki nem játszadozik az oprendszerrel, nem állítgatja, nem szexel vele, csak használja. Azt viszont folyamatosan.
Azt szokták mondani a nyerõ csapaton nem változtass, ez az teljesen igaz az xp-re. Majd ha a csapat már nem lesz elég nyerõ (az új programok nem mennek rajta), akkor váltunk.
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Asrock k8nf4g-vsta, 2800+ sempron, x1600pro, 1 giga ram...
Ha vkinek ennél nagyobb gépen ati kártyával lassabb a vista, mint az xp, vmit nagyon rosszul csinál<#wow3>#wow3>
(nvidia driverekrõl értelemszerüen csak mástól hallottakat tudok...az alapján van baj, van baj)
Sokakkal ellentétben nem szeretek olyan dolgokról beszélni, amit nem probáltam!
És módszeresen sok dolgot végigpróbáltam, mert 30k nekem nagyon sok, gagyi cuccért nem adok ki ennyit!
Amúgy itt vki ismeri azt a mondást, hogy "Nincs új a nap alatt!"?
A vista egy csomo valtozast hozott volna, de vegul a legtobbet kihagytak. A winfs peldaul az sgi xfs-t masolta, az aero az sgi opengl alapu ablakozo rendszeret, ami felbontasfuggetlen grafikat hasznalt jo husz evvel ezelott. (pl. 3d-s vektor ikonok)
Az uac felulete mar jelen volt a win3.1-ben is, a fejlec nelkuli fix meretu kernel ablakok formajaban, de parancs ellenorzesre akkoriban foleg az os/2 hasznalta, ott eleg gyakori volt. A win9x-ben kek hatteru szoveges ablakkent jelent meg, leggyakrabban 'a rendszer nem valaszol' uznet kereteben. Ilyenek voltak az amigaos villogo kereetes uzenetei is, ahol ugyancsak a felhasznalo donthetett hogy mi legyen. (a leghiresebb a piros keretes 'guru meditation')
A microsoft kiadott egy felkesz rendszert, amit olyan hardverre irtak ami meg nem kaphato. (csak az apple mac-ek tudnak mindent amit kellene) Igy kenytelenek voltak lebutitani, pl. kiszedni a vedelem nagyreszet. (gyakorlatilag a hardveres vedelem 90%-at, es a maradek 10% is csak az uj 64 bites cpu-kon mukodik, de csak ha megfelelo az alaplap is)
A dsound kiszedese pedig olyan dontes volt, mit az, hogy kidobjak az opengl-t is, csak az utobbit tul sok ceges alkalmazas hasznalja ezert maradt. (Ha kiszedik akkor a cegek mehettek volna linux-ra wine-al ha nem akarjak kidobni a munkaezkozeiket.) Egyebkent az idealis megoldas a microsoft szamara programozoi felulet helyett egy egyseges motor lenne, amit o ad. Ilyet hasznalnak az xbox arcade jatekok is, tehat a szoftver mar adott csak a fejlesztok ragaszkodnak a munkajukhoz, pedig ha bejon akkor egy jatekfejleszto ceghez szinte csak muveszek es designer-ek fognak kelleni.
Akinek 64 bites, valodi vista kompatibilis gepe van, az boldog lehet, bar szeretnem latni, hogy ki az aki egy ilyen gepbe nem ati vagy nvidia kartyat tett, viszont az uj intel integralt vezerlok pl. hibatlanul tudnak mindent ami a vista-hoz kell es a driver is jo. Az ati driverei hibasak es most lesz egy nagy visszahivas, az nvidia pedig meg mindig nincs kesz. Egyebkent sokan vannak akik azt mondjak a vista jol fut, de kb. akkora a gepuk latszolagos teljesitmenye, mint az altalam emlitett PII-ese (pl. 60 masodperc a boot, P4c 2.4Ghz-en ez ugyanzzal az xp-vel csak 20). Most kepzeljek el, ha a vistas gepukon egy _jol_ konfiguralt xp lenne...
Az emberek többségének az is egész jó, aki meg annyira vájtfülû, hogy ilyen szintû hangrendszerre van pénze, azt gondolom nem fogja földhözvágni egy plusz OpenAL támogatással rendelkezõ hangkártya, úgyis olcsó, mivel már nincs rájuk kereslet, amióta 5.1-eseket integrálnak minden alaplapra.
"Az õ szemszögükbõl értelmetlen lett volna, mivel õk pont azt szerették volna, ha a DS3D-t már nem használnák a fejlesztõk és a júzerek. Kissé (nagyon) drasztikus megoldását választották ennek megoldására."
Több ilyen drasztikus megoldás kéne, talán akkor lenne fejlõdés. Az IE6-ot se kéne már rég támogatni IE7-nek meg 100%-ban szabványkövetõnek lenni és szarni a fos nem szabványos oldalakra, aki látogatni akarja az frissít IE7-re, mert ha az nem viszi (ha szabványkövetõvé teszik), akkor valószínûleg az oldal a fos, Opera és Firefox alatt se megy normálisan, tehát itt a kör bezárult, a webfejlesztõk kénytelenek vele dolgozni, ha látogatottságot akarnak. <#idiota>#idiota>
Na meg XP SP3 is minek? Inkább a Vistára gyúrjanak azok is, akik az SP3-on dolgoznak. 32 bitre is minek adnak még ki valamit? Már rég át kellett volna állni 64 bitre.
Ennyire azért nem kéne maradinak lenni az IT világban... Itt nem a megszokás diktál, hanem a fejlõdés.
http://www.thevenusproject.com/ http://magyaropera.blog.hu
És lehet azt mondani,h ez az m$ hibája, de érdekes módon van jó pár játékom, ami win98tól kezdve még a vistán is elfut...(Road Rash, Enemy Territory, stb...)
Uh ha vki követi azokat a fránya m$ szabványokat, akkor azért elfut az több verzió n is...(pl Manhunt vista alatt meg se nyikkan...) Csak ugye a játékok is olyan fene mód jól optimalizáltak mostanság...
Amit a játékok elsöprõ többsége eddig használt... :)
Mondjuk szerintem is felesleges volt a hardwares dsound eltávolítása, de ha már megcsinálták tehettek volna bele egy normális emulátort, amely HW-s cuccokhoz is enged hozzáférést.
Az õ szemszögükbõl értelmetlen lett volna, mivel õk pont azt szerették volna, ha a DS3D-t már nem használnák a fejlesztõk és a júzerek. Kissé (nagyon) drasztikus megoldását választották ennek megoldására.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ez igazából csak a dsound-ot érinti, az OpenAL-t, XAct-ot illetve az új WASAPI-t használó alkalmazásokat nem érinti.
Mondjuk szerintem is felesleges volt a hardwares dsound eltávolítása, de ha már megcsinálták tehettek volna bele egy normális emulátort, amely HW-s cuccokhoz is enged hozzáférést.
P.S.: Creative hangkártyáknál a hardwares EAX hozzáférés általában kék halált vagy relytéjes fagyásokat szokot eredményezni néhány óra után.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A vista stabil, szép, és persze rettenetesen gyors, aki fikázza, még nem próbálta ki rendesen, vagy nem is használta..
Egyébként meg ez egy meddõ vita, nekem nagyon bejön, sosem raknám vissza az XP-t!
What about the forests?
nah kb 5000ft-ért én is hajlandó lennék megvenni!!!!!!!!!!!!4
_______ Verein für Raumschiffahrt - Wernher von Braun _______
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Átérzem a helyzetedet. Én több évig spóroltam és a 2 giga RAM minimum mellett döntöttem, de ha lett volna pénzem, akkor 4 giga lenne.
"amin ott a felirat: "vista ready" na ez az amin nemtom sírjak-e vagy nevessek..."
Igen az én Gigabyte alaplapom is ilyen, az alaplapi driver mégsem ment fel rá (mondjuk nem is kell, ez nem XP, ahol még ahhoz is kell, hogy hang legyen)
Azt azért írják rá leginkább, mert az alaplap is elég komolyan meghatározza egy gép teljesítményét és a többi hardver közti "összhangot".
Na ezért lényeg, meg van neki némi marketingszerepe is.
Persze ettõl függetlenül nem vitatom, hogy ne menne Vista alatt néhány, de nekem az említett AMD Duron konfigomhoz valami õsrégi Epox alaplapom volt, ahhoz sem kellett alaplapi driver (nem is volt).
Sokminden megoldható elméletileg, például az Atlanti óceánt átszelõ híd, <#vigyor>#vigyor>de van olyan munka amihez olyan sok erõforrás/idõ/pénz belefektetés kéne, ami soha nem térülne meg és felesleges is lenne, fõleg hogy ki sem látnak a munkából.
A bizonyítottról meg annyit, hogy egy 19 éves önjelölt hacker szavának nem igazán van akkora hitele.
Az Aero sem oldható meg a maga valójában XP-n, habár annak tényleg nincs gyakorlati haszna.
"Különben az XP is biztonságos ha jól használják."
Tényleg az. Több, mint egy évig csak NOD32 volt és PeerGuardian2 (egyéb tûzfal, antispyware...stb nem) és soha nem volt még vírusom, vagy bármilyen ártó alkalmazás a gépemen. Utána kipróbáltam pár vírusirtót, végül PeerGuardiant sem használok, csak Windows tûzfalat. A helyzet változatlan, nincs vírus.
De én normálisan használom, ami nem mondható el az emberek többségérõl.
A kedvencem az volt, amikor a csávó majd leszedte a fejem, amiért olyan "szemét" voltam, hogy ajánlottam neki vírusirtó használatát (ha már olyan májer gyerek, hogy 3 tûzfala is van, de vírusirtó egy se), végül feltette a Kasperskyt, amivel 18 000 ferõzött fájlt talált és törölt, aztán nem bootolt be neki az XP. <#nevetes1>#nevetes1>
Szóval a rendszer legnagyobb ellensége az 1.0-s user.
"5 év munka és csak ekkora az upgrade?"
Ne 5 évtõl számold, mert egyrészt dolgoztak az XP SP-ken is és ki kellett dobni az egészet, majd újraírni a Server 2003 kernelébõl.
Többek között ezért ilyen nagy az inkompatibilitás. És 98-ról azért volt könnyebb áttérni, mert egyszer volt egy ME (ami még a 9x alapokon volt) majd Windows 2000 (több, mint 1 perces bootidõvel<#idiota>#idiota>) és utóbbi már NT alapú volt, amire a legtöbb driver kompatibilis volt XP-vel.
És itt megint nagyon sokat gyúrtak a stabilitásra és biztonságra, amik sokkal fontosabbak annál, mint pár feature. Például WinFS is jó lett volna, de ne menjen a stabilitás rovására.
a ram drága.... amikor a mostani gépem vettem, mindenképp minimum 1gb-t akartam, mert annál kevesebb ma már nem nagyon elég habár 2007 elejéig 256mb ramom volt a gépemben, amit kellett, meg tuttam csinálni, természetesen fontosabb dolgokat csakis linux alatt, annak még ma is elég 256mega... nah szóval megvettem az újat, persze elõtte hónapokig néztem az árak alakulását és tervezgettem az optimális gépet, mármint ami megfizethetõ és még jó is... a legnagyobb gond a rammal volt, végülis 2x512 került 26ba akkor, ha 1x 1024-et akartam volna, még drágább... amilyen szerencsém van, 2 hónappal vásárlás után már 7-8 ezerrell olcsóbb volt a ram... de tudod anyagiak hiányában egyet kell értsek azzal a nézettel, hogy:"kevés ramnak is elégnek kell lennie"...
2. az amd duron és az nvidia geforce annyira elterjedt hardverek, hogyha ezekkel nem lenne kompatibilis a vista azzal az ms a saját nyakát vágta volna át
de ugye te is láttál már tömérdek alaplapot, videokártyát stb... amin ott a felirat: "vista ready" na ez az amin nemtom sírjak-e vagy nevessek...
3. ma is rengeteg oprendszer létezik, amik a legtöbb hardverrel kompatibilisak, vagy könnyen azzá tehetõk, természetesen olyan ami mindennel kompatibilis, sose lesz... jahh ezen oprendszerek nagy részét teszik ki a linuxok, bsd-k, és nem kell magadnak kernelt fordítani, a cd-s kernellel is jobban használják a gép erõforrásait, mint a vindóz...
AMD Athlon X2 AM2
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Egy ilyen géppel inkább Win2000-t érdemes lett volna kipróbálni, mivel helyfoglalása csak kb.540MB, stabilitása meg talán még az XP-t is túlszárnyalja.
Másodgépemen most is Win2000-t futtatok, tökéletesen hasít 128 RAM-al.
"ráadásul vistakompatibilis hardver kell"
Amikor az AMD Duron procit gyártották GeForce4-es karival, akkor hol volt a Vista? Csak mert nekem ezen a konfigon egész jól elfutott, attól eltekintve, hogy ha valami mást elindítottam, akkor nagyon lassú volt.
"ugye hogy az op.rendszer azért kéne hogy legyen hogy a vasat összehangoltan mûködtesse, hasznunkra fordítsa a gép kapacitását, nem pedig a vasnak kéne azért lennie, hogy kiszolgálja az op.rendszer igényeit...(nem a felhasználó, az op.r. igényeit...)"
Ez mind szép, akárcsak a keresztényeket, zöldeket...stb hallanám, ahogy megálmodják a szép világot, de mutass egy olyan oprendszert a saját magadnak kernelfordított Linuxon és a saját "házon belüli" hardverre "írt" MacOS X-en kívül.
Vagy (nyílt forrás, ezáltal custom kernelfordítás híján) jobban örülnél, ha drága egybegépeket kéne venned beépített hardverekkel, amikre optimalizálva van a Windows?
az XP alapkiadásával sem volt semmi gond, én SP1et 2005 környékén használtam a Riddick gáma miatt, a legtöbb ismerõsömnek sem volt szüksége SP1re sem 2re...
SPek a net miatt kellenek, de az XP atomstabil volt, és persze 2001hez képest sok memóriát zabált, de lehetett skálázni, ugyanúgy mint a Vistát...
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar elõtt.
Tényekkel és hivatalos (nem hülye bulvárcikkek, hanem szakmai) forrásokkal alá tudnád támasztani?
SuperFetch. Ezért van, hogy minél régebbóta használod, annál gyorsabb.
Na meg még egy rakás fejlesztés, de ugyanúgy lite-osíthatod, ahogy az XP-t az msconfig, gpedit.msc...stb Nálam a régi gépemen (ami 1-est kapott a Vista RC1-tõl) az XP-t se lehetett normálisan használni, egy rakás folyamatot ki kellett lõni msconfigban. És arra a következtetésre jutottam (Linuxon szintén), hogy nem az oprendszer számomra "szükségtelen" folyamatainak kikapcsolásával nyert erõforrástöbblet eltörpül amellett, amit akár egy egyszerû Firefox felzabál negyed óra futás után.
"hogy félhölyének nézi az embert, ami persze az átlag consumer userek esetében nem vitatott"
Nem gondolkoztál még el rajta(poweruser létedre), még ha nem is néztél utána, hogy amikor az UAC felugrik miért sötétül el a háttér és miért nincs az ablakkeret körül Aero? Mert nem csak egy megerõsítõ ablak és olyankor védett módban fut a legmagasabb rendszerszinten (amihez az új kernelnek köszönhetõen semmilyen ártó (vagy nem ártó) szoftvernek nincs hozzáférése, még biztonsági szoftvereknek sem), tehát akármilyen hihetetlen nem ellened van és nem egyenlõ a "Biztos, hogy biztos benne?" típusú ablakokkal.
"77 verzió tényleg felesleges, elég lett volna egy Home és egy Pro mint az XP-bõl."
Home Basic: A csóróknak és olyan kis költségvetésû cégeknek/iskoláknak, ahol minden forint számít és csak Office kell.
Home Premium: Otthoni átlagusereknek, akik szeretnék kiélvezni az Aero-t és a multimédiás szolgáltatásokat.
Business: Komolyabb vállalkozásoknak, akik szeretnék kihasználni a fejlett hálózati és üzleti szolgáltatásokat.
Enterprise: Kizárólag cégeknek mennyiségi licensz keretében gyártott változat.
Ultimate: A legtöbbet tudó változat a telhetetleneknek, milliomosoknak, powerusereknek, akiknek szükségük van a gpedit.msc parancsra (ami Basicben és Premiumban nincs) és a warezolós Pistikének, aki kéthetente kinyírja újra és újra, majd a fórumokon lefikázza. <#mf2>#mf2>
szóval a vista most pont olyan használhatatlan mint az xp 2001-3-ban, az xp meg pont olyan használható mint a win98 2000-2003-ban... ennyi...
AMD Athlon X2 AM2
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
többet nem is mondott a pókrol
Mitha ezt a cikket már 3-4x olvastam volna itt az sg-n máshogy megfogalmazva
ASUS P5B | Intel Core 2 Duo 2,133/1066/4MB/E6420 @ 2,6 Ghz | 3x1GB DDR2 Kingmax 800Mhz | ATI Radeon HD3870 512MB DDR4 | Samsung 500GB S-ATA 2 HDD | Windows Vista Ultimate 32-Bit
Sok dolgot raktam már fel rá és szedtem is le, tesztelés gyanánt és most gyorsabb, mint telepítés után...(xpnél sajnos ez nem így volt, hosszú éveken át - lehet másnál nem)
Lehet csak én vagyok ilyen szerencsés, de tökéletesen meg vagyok elégedve a vistával, jobban bejön mint az xp, amit ettõl függetlenül még mindig jó operációsnak tartok (most már csak max havonta 1x használom)
Sum: Lehet, hogy sok baja van másnak a vistával(sok ismerösöm használja már és eddig senki sem panaszkodott), én azon szerencsések közé tartozom, akiknél tökéletesen megy minden és nem is várok tõle többet...
(van aki 1700+s athlonnal nyûvi a basicet vmi õsöreg alaplappal és ott sincs gond<#nyes>#nyes>)
Uh nem értem miért kontrázik rá mindenki, bár tény, hogy egyszerre nagyot váltani költséges és kényelmetlen lehet, meg hogy a nagy cégek sp1-t kötelezõen kivárják, de sztem tény, hogy több sárt kap a vista, mint amire rászolgált...
Hogy mivel 5 éves rendszer az XP és ezen 5 év alatt bizony hihetetlen mértékben megugrott az (fõként háztartásokban) internetelõfizetés. Még az ezredforduló környékén leginkább valóban csak a powerusereknek és a tehetõsebb embereknek volt bekötve otthonra a net.
Ebbõl következik, hogy rengeteg "beszabadult" 10 éves hülyegyerek fikázza le a Vistát különbözõ cikkekbõl "ollózott" szakszavakkal, mindenféle tapasztalat nélkül, valószínûleg még feltelepíteni sem tudja magától, de a fórumon már veri a nyálát, hogy õ Linuxon kernelt fordít (ezzel a megjegyzéssel egyrészt bizonyítja, hogy van tapasztalata, másrészt egymás ellen fordítja a két tábort), de a Vista szar.
Amint megfigyelhették páran már az SP2-t sem sokan tették fel és a legfõbb indok a "fórumokon azt írták, hogy szar és instabil" volt. Ezen gondolkozzon el mindenki.
http://www.msnbc.msn.com/id/20303002/site/newsweek/
a Microsoftnál is mind minden nyugati nagycégnél, senki semmit nem dolgozik, és semmiért sincs felelõs, mert a kollektívizmus oda vezet... nem az érdekel, hogy ki hibája, hanem hogy mi a hiba, hogy a jövõben ne kövessük el (élõször is a hibáért valaki felelõs, ha pedig nem akkor miért ne "követnénk" el a jövõben mégegyszer azt a hibát is és még számtalan másikat is?)
a tanulság : az oprendszer inkább marketing mint minõség kérdése.
- mondta a medve, és fejbe lõtte magát...
AMD Athlon X2 AM2