A két \"faj\" állandó háborúja
  • Cvd
    Meg ha már találtam konkrét adatokat, akkor bevágom, mert a napokban egy rendőrtől elhangzott kijelentés ("a balesetek 60%-át motorosok okozzák" - így kiköhögve mindenféle árnyalás nélkül) finoman szólva nem áll meg:
    Személyautók száma: ~3millió (KSH adat: 2005 végén volt 2.880ezer, frissebbet nem találtam hirtelen)
    Forgalomba helyezett motorok száma: 130355db (2006 végi adat)
    Forgalomba nem helyezett motorok, robogók: nincs nyilvántartás, finoman tippelve olyan 200ezer.
    Vagyis összesen valszeg könnyedén van 300ezer motor.

És akkor a 2006-os baleseti statisztikák:
    "A balesetek túlnyomó többségét (63 %-át) a személygépkocsi vezetők okozták, a tehergépjármű vezetők részaránya 10 %, a motorkerékpárosoké 4 %, a kerékpárosoké és a gyalogosoké pedig egyaránt 8-8 % volt." - Utánaszámolva nyilvánvaló hogy a személyautósok jó másfélszer akkora arányban okoztak balesetet. És akkor még beleszámoltam a robogósokat, akik sok esetben még motorosképzést se kaptak.

Egy másik adat a gyorshajtáshoz:
    "A balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás (az összes baleset 26 %-a), melyet az elsőbbségi jog megsértése (22 %), valamint a kanyarodási szabályok meg nem tartása követ (18 %)." - itt nincs külön motoros és autós adat. Az viszont látszik hogy a gyorshajtásnál jóval több baleset következik be a vezetni nem tudás, vagy figyelmetlenség miatt. Nyilvánvalóan jóval veszélyesebbek az útra nem való mazsolák mint a gyorshajtók. Talán itt se ártana széjjelnézni, ha nem is olyan látványos a téma mint egy bekamerázott motor.