291
A két \"faj\" állandó háborúja
  • pszihopata
    Monfalcone-ban van olyan nyilas,ami amúgy telezöld.Eddig ezt az egyet láttam,de 3 hetente járok oda,és így van ahogy leírtam.Egy magyarnak elég veszélyes szitu,jönnek a robogók ezerrel.
  • Sadist
    Komolyan nem tudom milyenre gondolsz, szerintem még nem láttam olyat :D A legextrább lámpa amiről tudok az a három ágú előre-balra-jobbra mutató zöld nyíl, de annál csak az a különbség a telizöldhöz képest, hogy a szembejövőnek olyankor nincs zöld.
  • Sadist
    Nem, épp ezen röhögtünk mi is. Ha mindig a bent lévőnek kell elsőbbséget adnia, akkor egy idő után bedugul az egész, és nézhetnek kifele a fejükből.
  • DummyBoy
    Ennek utánnanézek, mert ha tényleg itthon is így van akkor tartozok egy bocsánatkéréssel neki ...
  • Reyes
    Értem, thx.
  • pszihopata
    De sok helyen ott is van elsőbbségadás tábla a befelé menőnek,ha nincs akkor jön a jobbkézszabály.
  • pszihopata
    Nyíl van,de ha balra akarsz kanyarodni meg kell várni a szembejövőt.
  • Reyes
    És ez ésszerűbb, mint ami nálunk van? Inkább a körforgalomban lévő autós álljon meg?:S

Azzal 3 irányt bénít meg, nem csak egyet, mint nálunk, amikor a körforgalomba igyekvő autósnak kell elsőbbséget adni a körforgalomban lévőnek...
  • Sadist
    Most akkor telezöld, vagy nyíl van a lámpában?
  • pszihopata
    Ez így van!Sőt észnél kell lenni,mert van olyan telezöld,ahol nyíl van a lámpában.
  • PeeTeR
    holnap kezdodik a szomszedunkban (6km - alsoors) a Harley fesztival. kivancsi hany kis szunyogat csapnak el a szemelyautok es a vasalok

mivel a kis gyikok nem birnak magukkal
  • Sadist
    Röhögni fogsz, Olaszországban pl. a körforgalomnál tényleg jobbkéz szabály van. Párszor anyáztak is minket, mert szép nyugisan mentünk körbe. Ha megnézed Magyarországon pl. az összes körforgalom bejáratánál ki is van rakva az elsőbbségadás tábla. Úgyhogy valószínű egy tábla nélküli körforgalomban tényleg jobbkéz szabály van.
  • TCelica
    Természetesen ez igy van.
    Azt el felejtettem oda irni hogy tisztelet a kivételnek. :))
    Felénk sem a faluban tolják le őket, hanem ott ahol tényleg lehetne haladni is. (sokan tényleg ugy vannak vele hogy ők ráérnek, és nem egyszer volt már hogy hazafele jövet félig bent voltam a virágágyásba mert a mentőt, tűzoltót nem engedték el csak bámultak a tükörbe hogy mi a franc lehet az ott a hátuk mögött)

Z-nek igaza van, sokakat ez háborit fel hogy az előtte lévő szerencsétlenkedik.
    Felhuzza magát elkezd előzni, közben mutagat és magyaráz.
    Ilyenkor vannak a bukfencek.
  • Kaszi46
    idős korra a reflexek is jócskán lassulnak, azért vezetnek lassabban, nomeg egész más sebességtartományokhoz szoktak hozzá életük során.

Ezt onnan tudom a 82 éves nagypapám még mindíg vezet. természetesen egy kis faluban csak, ahol lakik, néha kimegy, leellenőrzi a földjeit, meg elmegy ebédért.
  • TCelica
    És igazad van. :)

De ki tartja be a kreszt azt meg tudná valaki mondani?
    Ha mindenki a szabályok szerint közlekedne nem lennének balesetek.

Én a bizonytalan vezetőket inkább tehetetlennek mondanám.
    PL.:
    70-es táblánál az idősebb korosztály megy 40-nel mert hát ő ráér, jó hogy előzgetik és leturják az útról.
    A fiatalság meg 120-al mert az ő kocsijuk, motoruk gyorsabb és mutassunk már valamit ... főleg ha csaj is van a közelben.

Vagy ott az a sok balf*asz aki kirakja az irányjelzőt jobbra és bekanyarodik balra.
    Esetleg megy az illető előtted 80-nal (városban) de azt se tudja hova megy és hirtelen befékez előtted majd irányt változtat úgy hogy még arra se volt esze hogy az irányjelzési szándékát jelezze.
  • Boconadi
  • Z
    "Nyilvánvalóan jóval veszélyesebbek az útra nem való mazsolák mint a gyorshajtók." --- igen, és ez a legszomorúbb, hogy ezzel nem lehet semmit sem csinálni. Nem a gyorshajtókat védem. De a bizonytalan vezető a legrosszabb. Mert az állandó indokolatlan fékpedál nyomkodással (és a féklámpa villogtatással) az amúgy normálisból is kihozza az állatot.
  • DummyBoy
    Lehet ám, hogy a motoros balesetekre gondolt ... nem?
  • Z
    "mióta egy éppen kreszvizsga előtt álló ismerős próbált bennünket meggyőzni (16 éve van jogsim ...) hogy a körforgalomban jobbkézszabály érvényes, aki jobbkéz felől ÉRKEZIK be a körforgalomba, azt be kell engedni ..." ---
  • Cvd
    Meg ha már találtam konkrét adatokat, akkor bevágom, mert a napokban egy rendőrtől elhangzott kijelentés ("a balesetek 60%-át motorosok okozzák" - így kiköhögve mindenféle árnyalás nélkül) finoman szólva nem áll meg:
    Személyautók száma: ~3millió (KSH adat: 2005 végén volt 2.880ezer, frissebbet nem találtam hirtelen)
    Forgalomba helyezett motorok száma: 130355db (2006 végi adat)
    Forgalomba nem helyezett motorok, robogók: nincs nyilvántartás, finoman tippelve olyan 200ezer.
    Vagyis összesen valszeg könnyedén van 300ezer motor.

És akkor a 2006-os baleseti statisztikák:
    "A balesetek túlnyomó többségét (63 %-át) a személygépkocsi vezetők okozták, a tehergépjármű vezetők részaránya 10 %, a motorkerékpárosoké 4 %, a kerékpárosoké és a gyalogosoké pedig egyaránt 8-8 % volt." - Utánaszámolva nyilvánvaló hogy a személyautósok jó másfélszer akkora arányban okoztak balesetet. És akkor még beleszámoltam a robogósokat, akik sok esetben még motorosképzést se kaptak.

Egy másik adat a gyorshajtáshoz:
    "A balesetek legfőbb oka továbbra is a gyorshajtás (az összes baleset 26 %-a), melyet az elsőbbségi jog megsértése (22 %), valamint a kanyarodási szabályok meg nem tartása követ (18 %)." - itt nincs külön motoros és autós adat. Az viszont látszik hogy a gyorshajtásnál jóval több baleset következik be a vezetni nem tudás, vagy figyelmetlenség miatt. Nyilvánvalóan jóval veszélyesebbek az útra nem való mazsolák mint a gyorshajtók. Talán itt se ártana széjjelnézni, ha nem is olyan látványos a téma mint egy bekamerázott motor.

• DummyBoy
    :) "Picit" sarkos hasonlat volt, de ha mondjuk egy Swift áll a seggemben Ifa helyett, az már necces, az is el tud bújni ... pedig jóval nagyobb ...

Nem is kötözködésből irkálom itt a hülyeségeket ... mint már sokan elmondtuk, nem kell a 2 oldalnak (Nem is kellene 2 oldalnak lennie ... :( ) állandóan egymásnak ugrani ...

Soxor előfordul hogy szétnézek én is külső/belső tükör megvan, kanyarodnék erre elhúz mellettem valami barom kocsival ... hiába volt kint az index ... sietett ... én meg győzzem elkerülni ... szóval van itt vagány autós is ...

A lényeg az a balesetmentes vezetés ... Aki mondjuk lakott területen belül gizdázik, vagy akik egyáltalán másokat veszélyeztetnek, azokat gyűlölöm ... lehet az biciklista, autósofőr, kamionos vagy motoros ... egyremegy ... csak a saját életével játtszon, a családoméval vagy az enyémmel ne!

@Cvd: a kicsit többel megyek dologhoz csak annyit modnok ... ezt midnenki megteszi, nem is ezzel van a gond ... hanem amikor sokkal többel megy ... ráadásul érdemben addig tudunk a hasonló esetekről beszélgetni / vitatkozni, ha szabályos közlekedési helyzetben történnek meg ...

Erre tényleg a legjobb példa a követési távolság ... ha balfasz vagyok, és hirelen nagyon nagyot fékezek, mert megijedek valamitől, hátulról pedig belémjönnek akkor ha én betartottam a megengedett sebességhatárokat, akkor nem kérdés ki a hibás HIVATALOSAN ...

Hiába lehettem én a balfasz, aki belémjött, az nem tartotta be a megfelelő követési távolságot ...

Meg egy dolog még, bár kicsit anekdotás lesz igy :) Azóta figyelek nagyon (Előtte is figyeltem, mert nagyon ritkán utazom egyedül ...) ezekre a dolgokra (kresz, követési távolság, autós/motoros reakciók ...) , mióta egy éppen kreszvizsga előtt álló ismerős próbált bennünket meggyőzni (16 éve van jogsim ...) hogy a körforgalomban jobbkézszabály érvényes, aki jobbkéz felől ÉRKEZIK be a körforgalomba, azt be kell engedni ...

Ezért is nem mondtam le a CASCO-t még a kocsimon ... ugyanis azóta van körforgalmunk ... Lehet gondolkodóba esni ...
  • Cvd
    A motoros gyorshajtáshoz meg annyit hogy pl. igen, én is szoktam, sőt szinte sohasem megyek 120-130 alatt közúton (lakott területen mindig tbetartom az 50-et) hacsak nincs vihar, eső, sűrű forgalom, satöbbi. Ezzel a tempóval viszont nem nagyon kell előzgetni, mert körülöttem az autósok átlagsebessége is ekörül van, holott nekik is 90 lenne. Nem csak a motorosok szállnak ebben az országban hanem szinte mindenki aki megteheti, csak autóval ritkábban képesek 200-250-re tartósan. Ez az egyetlen oka hogy "csak" 150-200 körül száguldoznak, és nem gyorsabban. De ahogy igazán gyors autó kerül alájuk egyből megvan ott is a tempó, lásd a tavalyi gyorshajtó rekordert, egy Audi RS4-et 248-cal. Mondjuk az hogy autó volt a leggyorsabb a felhajlott rendszámtáblák miatt is van, sok motoros jár arra az útszakaszra és megy ennél a végsebességnél magasabb átlagsebességet, csak nem tudják elkapni őket.
    Ütközésnél meg kisebb pusztítást végezni egy motor akár 200-ról mint egy autó 100-ról a kisebb lendülete miatt. Nem véletlen hogy az ilyen csattanásoknál nagyritkán marad csak ott a másik fél. Autónál ez ugye nem egészen így van. Elég arra a balfaszra gondolni aki egy ugyanilyen elb*szott előzés után mint a pécsi motoros ugyancsak elkapott két motorost szemből egy Opel Corsával, megúszta kórházzal, a két motoros meg az egyikük utasa meg ottmaradt. Ennek persze nem volt akkora bulvárértéke, ezért csak két napig foglalkoztak vele...
  • Cvd
    Speciel a Seatos videónál se nagyon lehet a holtteret mentségként felhozni, mert előtte jópár méteren át olyan pozicióban követte a motoros hogy a bal tükörben semmilyen más módon nem lehetett volna feltűnőbb a motoros. Ha normálisan volt beállítva akkor a motoros halálponotsan a kellős közepén látszódott a kocsiból, ráadásol olyan nagynak amennyire csak lehet, hisz elég közelről követte az autót. Elég b*lfasz indok azt mondani hogy mikor a Seatos kijött akkor már holttérben volt (ami igaz), mert a Seatosnak illett volna a tükörbe nézni, és illett volna azon elgondolkozni hogy vajon hol lehet az a motor ami az előbb még ott vigyorgott.
  • Boconadi
    Az első mondatoddal nem értek egyet, viszont a többiben teljesen igazad van!

Azért egy ifát 100x könyebben meglátsz mint egy motorost akár milyen követési távolságban van tőled, ezzel felesleges hasonlítgatni. Ha annyira észre akarod venni a mögötted jövő járgányt úgy is észreveszed. ( Nem mondom hogy kezdj el forgolódni a személyautódban )
    A legtöbb "vagány" motoros hibája az, hogy olyan helyről előz, ahonnan nem látja a kocsis, azaz a holttérből. Azonban néhnáy kocsis akkor sem néz a tükörbe, ha a motoros un. normális helyen tartózkodik. Akkor pedig baszhatod a követési távolságodat.
  • Z
    Mert a szenya autósok elferdítették, hogy utána legyen mit kérdezni!
  • whiskeyman
    bizonyára
  • Adi
    Természetesen. Vmelyiknek csak bizonyos sebesség után hajlik fel!;)
  • whiskeyman
    Akkor is csak 90-nel mehet...amúgy meg, miért van sok motoros rendszáma úgy felrakva, hogy azt véletlenül se lehessen leolvasni?
  • Z
    Ezt bizonyára a 208-asra írtad.

Ja, a tükrökről még annyit, hogy nekem levették régen személygépkocsiban a középső tükröt, hogy használjam rendesen a két oldalsót. Nagyon sokat segít. Tolatni is úgy lehet igazán, ha nem hátrafordulsz, hanem a két oldalsó tükröt használod. Bizonyos szgk-nál még jó a hátrafordulós módszer, de tehergépjárműveknél már nem. Kisáruszállítóval én is rohangásztam a városban, és hát azért ott iszonyat na a holttér. Főleg ha y-os elágazóban vagy, mert oda tükörrel sem látsz be. De jobb lenne, ha kevesebbet pillantgatnának az emberek a középsőbe, és inkább az oldalsó tükröket használnák.
  • Vlala #222
    A követési távolságnál azért arra nem árt ügyelni, hogy a felborult motorosnak gyakorlatilag nulla a fákútja...
  • cenobite
    Múlt héten jártam így. Kocsival voltam és holttérbe tévedt másik autót nem vettem észre, pedig szétnéztem. Majdnem kocc lett.
  • daeemoon
    Érdekességképp
    Car/motor/boat
  • Sir Quno Jedi
    Én még hátra és oldalra is kinézek, nemcsak a 3 tükörbe, de soxor így is kifogja valamelyik barom a holtteret.
  • DummyBoy
    Egy picit gondolkodjatok már ... követési távolság?

Melyiket veszed észre könnyebben? ... a seggedben 1 méterre álló Ifát, vagy a holttérben épp előzni készülő motorost??? Pedig mind a 2-nél ugyanannyi a követési távolság ... a holttérbe meg semelyik profi sofőr nem lát be, akár kocsiban ül, akár motoron ...

Mégvalami ... megyek Trabival 90-el az 1-es főúton, kénytelen-e mögöttem totyogni 90-el egy Hayabusa a KRESZ szerint???? Mert ha nem tetszik neki, akkor max felhúzhat az M1-re ... több szava nem lehet ...

Kezd telelenni az ilyen baromságokkal a hócipőm ... ne azokon a dolgokon legyetek már felháborodva, amik a KRESZ szerint is tilosak ... Mert közúton a KRESZ szerint egy 1xxx ccm*-is sportmotor SEMMIVEL sem tud gyorsabban menni mint egy kispolszki ... ugye? Lehet hogy jobban gyorsul, de a végsebessége mind a 2-nek 90 km/h ... lakott területen belül pedig 50 ...
  • Boconadi
    Uggyan már! Azt hiszed hogy a követési távolságot csak a motorosok nem tartják be? Te is ugyan úgy ott vagy a seggében mielőtt előznél. Egy motoros pedig nem fog 100-200 métert távolságot tartani ha úgy is meg fogja előzni, mert mindenki tudja, hogy egy nagymotorral nem fog totyogni az előtte jóval lassabban haladó autósnál.
  • cenobite
    Mondom, nálam tökéletesen megfér az autó/motor/bicaj, nem teszem le egyik mellett sem a voksom. Illetve mindhárom mellett leteszem, mert mindhármat használom.
    Hozzá kell tennem, nem Bp.-en lakom, úgyhogy a nagy forgalmi dzsuvából hál' Istennek kimaradok - bár itt is van néha "érdekes" forgalmi helyzet. Meg ha lehet elkerülöm a legforgalmasabb/leggázosabb helyeket.
  • Sir Quno Jedi
    Nos, én inkább tankolok akár 15lityit/100km, ha kell, mert az életem többet ér és a kórházi ellátás sem olcsó. Ha már meg kell valakinek halnia egy balesetben, akkor NE ÉN+CSALÁDOM LEGYEK AZ. Ufff!
  • cenobite
    Én speciel azért vettem meg a kis 50 ccm-es Vespa-mat, mert 100 km-en eszik kb. 2 litert, ha hirtelen el kell ugrani valahova nagyon kényelmesen meg tudom tenni, parkolóhelyet is jóval könnyebb találni, stb... Mint már említettem nem száguldozok mint egy félőrült a belvárosban (látok sok ilyen robogóst, legnagyobb részük 14-év körüli kis csutak, akinek a segge alá toltak egy félmilliós robogót, ezeket én is karóba húznám), kényelmesen eljutok bárhova. Szóval én meg azt mondom, "miért NE vennék motort?"

Emellett autóval is közlekedem - elég sokat. Járunk kirándulni, Bogártalálkozókra, stb., szóval pakolom a kilómétereket az autóba rendesen. De nyáron, jó időben, munkába menni, vásárolni ezt-azt, elintézni ezt-azt, inkább a robit favorizálom.
  • DummyBoy
    Jó reggelt!

Motorozás élménye? 14 évesen először a szomszéd Babettáján is éreztem mi az hogy a motorozás élménye ...

Akkor még nem volt kötelező a bukó ráadásul ... 35-el repesztettünk minden nap a környéken ... egy 5 utcából álló faluban 2 és fél órákat "motorozgattunk" a haverokkal ... Amikor a motorosnak tele van foga muslincával, na az a motorozás élménye ... és ezt lehet érezni bizony 50-es tempónál is, nem kell hozzá balfasz módon menni ...

A mikor ki a hibás dolgot meg miért nem hanyagoljátok még mindig ??? Nem erről szól a topic ...

Mellesleg anno mi suli után meg hétvégén elmentünk motorozni, le a folyóparta meg ilyenek .. most mi van? Kocsma és kész ... meg a sok kis részeg csicska ... "menők" :( Ezért nincs vezetési kultúra ...

Apu megveszi a jogsit + a motort (kocsit...) , kicsi fia meg megy gizdázni ... ennyi :( Az autókra is ez vonatkozik, csak azt kevésbé veszi észre az ember, mert hiába a sok baleset, ennyien nem halnak meg benne ... azért az autó jobban véd ...
  • havercsotány
    A Kiskegyedben. (mindenki vigyázzon a másikra úgy közlekedjen és akkor nincs tragédia)