• Nusy
    #145
    Uraim, akkor most személyeskedés nélkül, amit eddig indirekt módon akartam mondani, de Dr. wanek nem volt képes az orránál tovább látni:

    1., felbontás: lehet rajt' vitázni, de itt ebben a formában nem érdemes. Az ACS és a Hubble képalkotó mechanizmusai a körülményektõl/feltételektõl függõen képesek felbontásokra - itt a natív felbontás értelmezhetetlen. Arról nem is beszélve, milyen eljárásokkal lehet javítani a minõségen, igen akár a natív felbontás fölé is...

    1/a., analóg fotók felbontása: valóban, a film anyaga fizikai korlátot szab (a fényérzékeny részecskék átmérõje) de mint mondtam ez nem mérvadó, mert az optikával tovább lehet játszani. Max. utána illeszteni kell a kisebb látószögü képeket.

    2., sötét anyag: teljesen mindegy most mi mit gondolunk, vagy hiszünk. A jelenleg általunk látott világ valahogy müködik, ezt modellezték. Amíg a modellbe em foglalták bele a sötét anyagot és energiát, addig a modell nem úgy müködött mint az érzékelt dolgok, aztán igen. Ez nem bizonyítás, de igen sokaknak elég (mert müködik) - és ezek a meghatározó emberek, nem Dr. wanek.

    Csak 2 példa:
    2/a., Einstein, relativitáselmélet: bezony eddig még nem sikerült bizonyítani teljeskörüen, mert nem tartoztak hozzá mérhetõ/ismételhetõ észlelések. Mégis elfogadtuk, mert nagyon sok dologra olyan magyarázatot adott amit más nem (müködõt). Annyira elfogadtuk, hogy az a kvantumelmélet nevü dolog sem tudta megingatni sem, holott abból is következik egy két dolog ami müködik... tehát inkább integrálni akarják õket. Igazolására meg ott van mostanság a már említett Gravity Probe - az elsõ mérései parádésan igazolják a majd' egy évszázados elméletet...

    2/b., Hawking, szingularitás: amikor az elmélet megszületett, brilliáns volt. Aztán maga a szülõje húzta át és csinált belõle mást - nem titkoltan a kritikák miatt. Bizonyítani elég nehézkes volt, mégis elfogadták, mert sokmindent megmagyarázott. Most az elmélet (+20 éves) szintén lassan bizonyítást nyer - a megfigyelések alapján (azaz a szingularitások is sugároznak, mérhetõen).

    Most itt a sötét energia/anyag - nem utolsósorban az elõzõ kettõ alapján. Miért is kérdõjelezzük meg a létét, amikor két lassan bizonyított elméleten alapul a koncepció? Ami ráadásul müködik és lassan a megfigyeléseink is alátámasztják?

    Mert Dr. wanek nem hiszi?

    Hm.