nincs egy normális lány, aki nem csak külsőleg hanem belsőleg is kibírható
  • salsoul
    Az a helyzet, hogy én mikor elmondok valamit akkor egy belső képet és tudást kell szavakká, szótári fogalmakká konvertálnom és ez baromi nehéz. Nem is megy, és ezért kell állandóan metaforákhoz, allegóriákhoz, szimbólumokhoz, analógiákhoz nyúlnom. Amik nem érthetők meg szótári fogalmi alapon. Sőt, sokszor ész alapon sem.

Minél inkább tud valaki képekben, analógiákban gondolkodni, annál inkább tud követni engem, és minél inkább nem tud képekben, analógiákban gondolkodni annál inkább nem.

És nekem mindig is gondot okozott ilyen szempontból a kommunikáció, főleg ha a megélt életről kell kommunikálnom. Mert az életem nem a szótári definiálásokat követi, amik száraz szakmai környezetben remekül működnek, de nem emberi dolgokban.

A fogalmi nyelv absztrakt. A szavak nem a valósággal, hanem a mesterségesen szerkesztett észvilággal állnak vonatkozásban. A fogalomnak nincs tartalma, csak ésszerűsége: rövidítés, képlet, formula, amelynek a dologgal való kapcsolata nem reális, hanem megegyezésen nyugszik. Ilyen fogalom a történeti kor filozófiájának, tudományának és államkormányzatának legtöbb szava. A fogalom tulajdonképpeni jelentését elvesztette: belül üres. Ez a gépesített szó, amely a lét felületén alkalmazott tettek végrehajtására megfelel és tartalmatlanságánál fogva kitűnően lehet vele dolgozni, de mint a gép, lényegtelen és üres.

Szóval a szavaknak, a kommunikációnak több szintje, mélysége van. Sőt külön gondolkodásmódja. Lehet gondolkodni vízszintesen, és függőlegesen. Mindebből egy szótár egy szintet mutat be.