• dez
    #104
    No azért te sem vagy tökéletesen korrekt. Plusz te is elfogult vagy, csak ellentétes irányban...

    Egely-kerék: "A mi műkezünk hatására a kerék még az emberi átlagnak megfelelő sebességre sem gyorsult(*), ezért elképzelhető, hogy az emberek esetében a hőhatáson kívül valami más is szerepet játszik a forgatásban. Ha így van, ez a valami lehet akár az ismeretlen bioenergia is. A mi kísérleteink alapján ez a lehetőség nem zárható ki, hiszen általában egy ismeretlen hatásmechanizmust nem zárhatunk ki azzal, hogy belátjuk egy ismert mechanizmus lehetőségét vagy akár valószínűségét. Persze, figyelembe kell venni, hogy a mi műkezünk nemigen hasonlít az emberi kézre[...]"

    (*) Semmilyen módszerrel nem tudták még elérni az emberi jobb értékeket.

    "Az Egely- kerékkel végzett kísérletek ismeretében az ember háromféle következtetésre juthat. Hogy melyiket választja, az a megismerésre vonatkozó alapállásától függ.
    1. „Konzervatív” alapállás. Egy jelenségre ismeretlen okot csak akkor tételezünk fel, ha minden ismert ok egyértelműen ki van zárva. Ebből az alapállásból az Egely-kerék forgásának okául nem fogadjuk el az ismeretlen bioenergiát, mivel kísérleteink nem cáfolták meg a hőhipotézist. A kerék forgásának nincs olyan tulajdonsága, amelyet ne lehetne a hőmérséklet egyenetlen eloszlásával magyarázni, és ebből a szempontból nem perdöntő, hogy a mennyiségi részleteket nem tisztázták, különösen mivel azokra a bioenergia-hipotézis sem ad pontos magyarázatot.
    2. „Forradalmár” alapállás. Egy jelenségre mindaddig ismeretlen okot kell feltételeznünk, amíg valamely ismert okkal a jelenség minden részletét pontosan meg nem magyarázzák. Ebből az alapállásról az Egely-kerék forgásának oka továbbra is ismeretlen, egyrészt mivel az általunk vizsgált hőhipotézis nem adott részletes magyarázatot a forgás minden ingadozására, másrészt a műkéz nem tudott akkora hatást előidézni, mint az ember, amikor jó formában van. Mivel a mozgást kétségkívül az ember keze idézi elő, logikus, hogy – mint Egely György tette – olyan energiafajtát feltételezzünk, amely biológiai eredetű.
    3. „Nyitott” alapállás. Eszerint mindaddig nem döntünk, amíg a jelenség további vizsgálatával pontosabb információkat szerezhetünk. Az Egely-kerék forgásának fizikai mechanizmusa tehát tovább vizsgálandó. Mivel a hőhipotézis a jelenséget minőségileg kielégítően magyarázza, várható, hogy a mennyiségi részletek magyarázatára is alkalmas lesz, ezért a kísérleteket érdemes a megkezdett módon folytatni. Például úgy, hogy az emberi kézhez részleteiben is hasonló, pontonként különböző mértékben melegíthető műkezet szerkesztünk."


    Nos, ezek alapján te ultra-konzervatív vagy... :) Légyszi ne hülyézd már azokat, akik nem azok...

    Gömbvillám: "Semmi csoda nincs bennük" - Na persze, ha te mondod... 1. A leírtak egy hipotézis, azaz nem bizonyított, ne is tekintsd annak. 2. Az is érdekesen hangzik, hogy akár ez a hipotézis minden megfigyelt jelenséget megmagyaráz. Itt nyiván előzetes szűrésnek vetették alá az összes megfigyelést, és szépen kirostálták, amik túl hihetetlenek...