• mogyi925
    Jogos, így már értem. Valaki tényleg benyögött egy olyat, hogy a dimenziót nem érti, mert valaminek van szélessége, magassága és mélysége, és akkor mással már nem is lehet egy objektumot jellemezni. Legtöbbször tényleg a fenti 3 dimenzió bukkan fel a konyhában, ez igaz. De aki nem tudja, miről van szó, az ne kritizálja; én se becsülöm le a csillagászati kutatásokat, pedig semmi közöm hozzá, nem túlzottan érinti az életemet, és tulajdonképpen semmi hasznom nem származik abból, hogy emberek baromi drága távcsövekkel baromi távoli dolgokat fényképezgetnek le. Attól még lehet érdekes és hasznos egy tudomány, hogy nem mindenki találkozik vele napi szinten.

Azt pedig csak megjegyzem, hogy a fenti képen egy 8 dimenziós objektum 2d-s képe látható, valószínűleg 1 monitor nem igazán lenne elég ahhoz, hogy egy 248 dimenziós csoport objektumait vízuálisan megjelenítsük.

"még a 4. dimenziót sem tudom elképzelni, hogy hogyan nézhet ki valami 4 dimenziósan"
    Ne a való világba próbáld belegyömöszölni, nem fog menni. Olvasd el a #120-ast, ott van egy-két szép gyakorlati hasznosságú példa olyan matematikai fogalmakra, amiknek első blikkre tényleg semmi értelme a recskázáson kívül. Aztán hoppá, mégis naponta találkozunk velük (FFT mpeg videók és hangok [mp3] lejátszásakor, de pl. a jpeg képeket is a Fourier-transzformáció alkalmazásával tömörítik).

"Szó volt a 248. dimenzióról meg a 60GB-s goadekorációról."
    A goadekoráció (fenti kép) nem 60GB-os, vagy tényleg rohadtgyors netünk van a koliban. :-D Az a 205 milliárd elemű adatbázis 60GB, ami az E8 csoport műveleteit leírja.

"Van aki felvállalja a véleményét (függetlenül attól h helyes-e v helytelen) és van akinek még az sincs, csak birkaként követi a többieket."
    Ilyenek mindkét oldalon vannak. Ha láttál már Windows vs. Linux flamewart, akkor tudod, miről beszélek (ott mindig két szálon megy a harc: a többség hevesen vitatkozik egymással, a nagy szócsatát pedig időnként megtöri egy kisebb csoport, akik vitáznak).

Csak azért írkálok ebbe a topicba egyébként, mert néhányan annyira sötétek, hogy az már bosszantó (nem rád értem). Egyetértek, fejlődik az oktatási rendszer. Visszafelé.