• Morden23
    #82
    Akkor iszonyatosan egyértelmű leszek:

    Totális ellenőrzés globális léptékben nem valósítható meg, csak ha a nagyhatalmak összessége ÉS a kisebb blokkok nagyrésze egyszerre, offenzív eljárás segítségével lépne fel a TELJES VILÁG ellen.

    Továbbá: NEM éri meg mindenkit ellenőrizni, mert nincsen értelme. A hatékony szűrés/felderítés/megelőzés teljesen más lapra tartozik. Semmi köze a bőröd alá ültetett, csúnya szavak esetén elektromos ütést rád mérő chipekhez. Olyan dolgokról beszélsz, amit a mai társadalmi felépítés mellett csak igen kevés országban lehetne megvalósítani.
    Arról persze már csak elmélkedni sem akarok, hogy kik azok, akik kézben tartják a totális ellenőrzésre épülő rendszer azon részét, ami konkrétan gyakorolja a totális ellenőrzést. Feltételezem, hogy érthető vagyok, amikor azt mondom, hogy az ilyen rendszerek elsősorban az önmaguk integritását védelmezik, ami persze megvalósíthatatlan, ha az egyenletet a "totális" verzióra szeretnéd megoldani.

    Rengeteg pénzt technikai rendszerek fejlesztésébe ölnek világszerte. Azt, hogy ki mire használja, a technika nem mondhatja meg/nem tudja megmondani.

    Mellesleg pont leszarom, hogy milyen lesz a világ a XXII. században, vagy utána. Nem foglalkozom olyan dolgokkal, amire nem lehet választ kapni, és ha kapnék is, akkor sem áll hatalmamban változtatni rajta.

    Amúgy a sci-fi témára meg csak annyit, hogy ha a világ valóban ezen dolgok alapján működne, akkor már rég latexcuccokban rohangálnánk idióta kinézetű űrhajók fedélzetén. Meg azon is el lehet gondolkodni, hogy a totális ellenőrzésről írt könyvek/készült filmek véletlenül sem a jövő forgatókönyvét, hanem a jelent feldolgozó szimbolikát tartalmazzák - lásd Orwell (túl) sokat (témába nem illően) emlegetett (állati kevesek által elolvasott, de azért azzal példálózó) 1984-ét.