• Morden23
    #105
    "Te is írtad 60-ban már ment a film."

    Meg azt is írtam, hogy már a 40-es évek végén megvolt a koncepció.

    Sathinel, basszameg, értetlen vagy, vagy csak simán nem olvasod el, amit leírok?

    ---> 40es években már GONDOLKODTAK a mobilteló-témán ------> 66-ban megjelenik egy sci-fi, amiben van maroktelefon

    Na, szerinted a 40-es években volt időgép, elmentek 60-ba, megnézték a Star Treket, és visszamentek?

    "És mi van a NASA szakemberrel aki látta a Star Wars-ban a császár ürhajóját, és nézz utánna, hogy néz ki az antianyag ürhajó tervrajza. "

    Kit érdekel, nincsen ok-okozati viszony. A Star Wars designerei, akik megcsinálták a csillagrombolót, SEMMIT nem akartak prekognitálni, és főleg nem antianyag-űrhajó tervrajzok, amiket megrajzoltak (sőt, a filmben sehol nem mondják, hogy antianyaggal hajtottak a csillagrombolók).
    Ergo nem JÓSOLTA meg az antianyagűrhajót, mert nem is antianyagűrhajó :D

    "De william Gibbson megjósolta hogy lessz robotszem, stb, és ő is ilyesmi világot írt le amit nem fogadsz el."

    Akkor még egyszer mondom, mert te tényleg aféle szelektíven olvasó egyén lehetsz, aki a kommentjeim azon részeire reflektál csak, ami neki szimpi (vagy éppen nem): sehol nem mondtam, hogy nem fogadom el azt, hogy néhány esetben a sci-fi írók beletrafáltak. Mindössze két dolgot mondtam:

    1. a sci-fi írók annyi mindent mondtak/írtak/vittek filmre, hogy ha csak simán vaktában lövöldöznének, akkor is beletalálnának a tutiba néha, és a legtöbben ráadásul nem vaktában lövöldöznek
    2. a mobiltelefon, mint koncepció, mint ötlet, mint gondolat NEM a Star Trekből származik; állatira tökmindegy, hogy mit mond X a Discovery Channel-en, ha a technikai fejlődés (ami tényszerű és cáfolhatatlan, mert ott egy találmány/ötlet/koncepció, és mellette egy dátum) mást mond

    A sci-fi írók jövőbelátását erősen befolyásolja az, hogy éppen milyen jelenben írták meg a művüket. Olvass sci-fiket szvjet területről, angol területről, amerikai területről, francia területről, vagy éppen magyar területről. Az adott mű magán viseli az aktuális technikai állapotot, a várható, illetve lehetséges technikai állapotot, valamint az adott kultúrához való viszonyulását.