• remark #69
    En szabalyellenes vagyok. Intervencio ellenes. Es bar nem emlekszem, de remelem egyetlen konkret korlatozassal se peldaloztam.

    Ezzel szemben hiszek abban hogy egy tarsadalom, ha hagyjuk hogy "mukodese" soran ervenyesuljenek a termeszetes folyamatok, akkor nem kovet el akkora szarvashibakat mint amilyenre a tortenelem folyaman parszor mar sor kerult. (Ennek kifejtese most nem fer ide.)

    Amit probaltam a kornyezetvedelemmel kapcsolataban is leirni (aztan persze peldaloztam hogy ez mas teruleteken is jelen van), hogy szerintem az a lenyeg hogy a termeszet rendjebe, es igy egy tarsadalom termeszetes mukodesenek rendjeben is olyan mertekben avatkozunk be tudatosan, valamilyen erdektol vezerelve, ami konnyen katasztrofakhoz vezet. (Es ennek kifejtese most nem fer ide. ;-) Meg egyebkent se akarok tobb felreertest.)

    Es tenyleg nehez lenne felsorolni hogy mi mindent erint a kerdes, ahogy te is irod olyan megfoghatatlan ertekek mint a jovobe vetett bizalom, vagy ami szamomra nagyon fajdalmas a kultura "megszunese", a szabadsag "megszunese", a gondolat "megszunese" (nem szo szerint megszunik, de a termeszetes formaja eltunik), ami igy leirva mind hulyesegnek hangzik, aztan mikor az ember elovas egy 400 oldalas konyvet valamelyik temarol, akkor hirtelen a fejehez csap hogy .... afrancba! Ugyhogy lehet hogy ez most frocsogesnek hat, vagy ha valaki valamely divatos ujsag cikkeihez koti amit most leirtam, konnyen legyinthet hogy ah ez mar mengint azt szajkozza, hogy... De ha most lenne 3 napunk attargyalni a temat, elmondhatnam, hogy nem. Nem azt szajkozom. Mert ahogy van álkornyezetvedo-áltudomanyos-álismeretterjeszto musor, ugy van sokminden mas erdekes dolog is a vilagon.

    Ezert en nagyon egyet tudok erteni azzal amit irtal, be is idezem:
    "Még nehezebben forintosítható az emberek életkedvének elvétele, céljaik és vágyaik tönkretétele által. Aminek következtében csökken a munkakedvük, csökken a spórolási kedvük, csökken a jövőbe vetett bizalmuk. (...)"

    Ezen ertekek elvesztese vagy elkorcsosulasa fáj a legjobban, es okozza a legnagyobb karokat. Ahogy pl. a kultura eluzletiesedese, a szabadsag eszmejenek eluzletiesedese, a tudomany eluzletiesedese, a jog eluzletiesedese stb. Ezek mind termeszetes iranyelvek, "maguktol ertetodo" tartalommal, amiket az ember magatol is elfogad es akar, es torekszik hogy e szerint eljen maga es a kornyezete (abberalt kivetelek persze mindenhol vannak). Igazsagossag, fejlodes, szabadsag, kultura, onfeledt szorakozas. Ezek szep szlogenek, es ha igaziak lennenek, akkor sikerrel tartananak egyben egy tarsadalmat. De ezek kozul most oszinten melyik mentes meg a totalis es teljes iranyitastol? Mindegyik fogalmat egytol egyig ugy definialjak nekunk. Cegek es kormanyok, civil szervezetek es jogvedok stb. Persze NEM MINDEN alma rohadt meg a fan. Nem ezt mondom. Azt mondom, hogy egyre betegesebb merteku a termeszetes folyamatokba valo beavatkozas, es ez a betegseg a legkulofelebb helyeken mutatkozik meg. (Nem sorolom a peldakat.)

    A kornyezetszennyezeshez visszaterve: A hozzaszolasaim lenyege pont az volt hogy ha meglenne a tarsadolmban ezen ertekek termeszetes (jelen helyzetunkbol nezve az idealizalt) mennyisege es minosege, akkor a kornyezetszennyezessel is tobben foglalkoznanak, es igy a kornyezetszennyezest is hamarabb es hatekonyabban kezelnenk.
    Ugyhogy igen, a kornyezetszennyezes nem a legnagyobb problemank, hanem a legnagyob problemaink egyik tunete. De ezzel is foglalkozni kell.