• halgatyó
    2. pont: a sajtó szerepe.

Azt állítod, hogy a sajtó nem szentel elegendő figyelmet a környezetvédelem kérdéskörének. Nos, ez érdekes felvetés, ugyanis -- szerintem -- kisebb részben igaz, nagyobb részben nem.

Egyáltalán: mi az a környezetvédelem? Minél többet töprengünk ezen, annál bonyolultabbá válik. Néhány kérdés címszavakban:

-- A globális problémák, CO2 felszaporodása, energia- és nyersanyagforrások kimerülése.. tényleg: a nyersanyagforrások ide tartoznak, vagy inkább a civilizációnk problémája? Egyáltalán: különválasztható-e a környezetvédelem és a civilizáció? Ugyanis a környezetvédők egyik fele állandóan az emberen kívüli környezet sorsáért (többi fajok) aggódik, másik része pedig az emberiség pusztulásával riogat folyamatosan. Látszólag jól kiegészítik egymást, ám ugyanekkora mértékben egymás ellen is dolgoznak, ha belegondolunk.

-- A lokális problémák: levegőtisztaság, zaj, ivóvíz, általános higiénia, stb.
    Itt érhető tetten leginkább a hétköznapi ember számára is kézzelfoghatóan a környezetvédők technikai civilizáció ellenessége. Ugyais a környezetvédelmi problémákat korántsem csak technikai eszközök okozzák. Azokról azonban úgy hallgatnak, mint a sír! A nagyvárosok utcáit vastagon borító kutyaszar, az egész éjjel ugató kutyák, a reggelente ordítva turbékoló galambok, a mindent leszaró madarak, a Dunába tisztítítatlanul ömlő sok millió tonna fekália, az emberekt széttépő elvadult kutyafalkák (védett állatok ám, ellentétben az ártatlanul és kegyetlen módszerekkel legyilkolászott haszonállatokkal!), a szegények és hajléktalanok által okozott környezetvédelmi gondok, stb. stb.

Visszatérve a sajtóra: én egyáltalán nem úgy látom, hogy a mainstream környezetvédelem háttérbe szorulna! Az IGAZI környezetvédelem persze tényleg kiszorul a sajtóból. Igazi alatt azt a környezetvédelmet értem, amely az meberért, és nem az ember ellen van. Amely nem a civilizáció lerohasztását, a korszerű technika betiltását tűzi ki célul! Amely a környezet védelmét (és a kegyetlen módszerekkel legyilkolászott állat-százmilliók védelmét) az emberiség TOVÁBBI fejlődése útján látja megvalósíthatónak.