• [NST]Cifu
    #140
    ...(cserbenhagyták délt)...

    A teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy a dél-koreai rendszer a velejéig korrupt volt, gyakorlatilag épelméjű nemzet nem támogatta volna őket - de a kommunisták ellen harcoltak, tehát támogatni kellett őket (tipikus hidegháborús helyzet amerikai szempontból...). Az USA ugyanúgy, ahogy most a szövetségesek irakban, embertelen mennyiségű pénzt, fegyvert és utánpótlást pumpált az országba, de önmagában ez még kevés a győzelemhez. A Dél-Vietnami katonai erők harcértéke finoman szólva is sok kivánnivalót hagyott maga után.

    Irakban is hasonló a cél (megerősíteni az iraki hadsereget eléggé, hogy saját maga kézben tarthassa az országot) aztán eltünni a francba. Hogy a vége mi lesz még nem látható.

    Ahogy Vietnamban, itt is az a probléma, hogy hiába akarják megerősíteni a nyugat-barát vezetést, az alkalmatlan a feladatra, különböző okokból.

    Németek kétségbeesetten csinálták a kiforratlan, drága "csodafegyvereket", ahelyett hogy tömegével gyártották volna a harceszközöket.

    Itt a fő tétel az, hogy mire lehet támaszkodni. Az USA, Nagy-Britannia és a Szovjetunió gazdasági erejével, gyártási kapacitásával együttesen sehogy sem lehettek versenyképesek, tehát a puszta számharcban mindenképpen alulmaradtak volna. Igen, egyértelműen logikusabb lett volna 2 Panther gyártása egyetlen Tiger II. helyett, de ahhoz 2x annyi kiképzett személyzetre is szükség lenne, és még ekkor sem oldotta volna meg a puszta számbeli fölényét az ellenséges erőknek, pláne nem segített volna semmit a szövetséges légifölénnyel szemben.

    Németország ellenben bővelkedett a nagy elmékben (de természetesen abban a szövetségesek is), ezért igyekeztek minél több újítást bedobni a háborúba. Ez azonban nem német specialitás, elég a harckocsik bevetésére gondolni az első világháborúban, britt részről...

    A németek abban bíztak, hogy a "csodafegyverekkel" esetleg ellensúlyozni tudnák a szövetségesek számbeli fölényét. Hiába tűnik utólag úgy, hogy ez hiba volt, az "anyagháborúban" ugyanúgy alulmaradt volna Németország, legfeljebb kicsivel talán tovább bírta volna feltartóztani a szövetségeseket - de megfordítani a háborút úgy sem lett volna képes (pláne az elkövetett vezetésbeli hibák miatt).