• spongya77
    #92
    Nem igazan ertek egyet. A legtobb altalam felvetett problema nem az allami beavatkozas eredmenye. A banankoztarsasagok az amerikai cegek altal manipulalt orszagok -tudod, ha nincs ki huzigassa a szalakat, akkor nincsenek korrupt politikusok sem. Pont forditva zajlott a dolog, ugyanis: a cegek avatkoztak bele az allami dolgokba. (Es ugyanez folyik az USAban is -meg persze mindenhol mashol- a cegek lobbiznak termeszetvedelmi, munkavedelmi, stb szabalyozasok ellen -effektive befolyasolva az allamot. Ha nincsenek kordaban tartva, akkor azt kapod, ami mostansag kezd kialakulni: egy megdobbentoen Orwelli vilagot, ahol tenyleg fogyaszto zombikka alakitjak az embereket. (A media is ceges iranyitas alatt all, lasd "corporate media". Szerinted mennyire lehet ezektol "fair and balanced" kepet kapni a vilagrol? Nem csoda, hogy a Comedy Centralon megy a Colbert Report es a Daily Show, es nem a CNN-en.)
    Szerintem forditva latod az okot es okozatot. Ha egy ceg megteheti, hogy kedvezobb szabalyozast erjen el (zsarolas, kenopenz vagy barmi utjan), akkor meg is teszi. Nezd csak meg az olajlobbit, a cigarettacegeket, a gyogyszergyartokat.
    Kezdem nagyon ugy latni, hogy a nagy cegek a mai vilag satanjai. Azzal valoban nem tudok vitatkozni, hogy az profitert mindent megtesznek (ez a dolguk), de kozben pokoli karokat okoznak, akar itt, az USAban is (pl. Walmart), de foleg a fejlodo orszagokban. TBCben es egyeb jol gypgyithato betegsegekben maig milliok halnak meg vilagszerte, pl. Amit irsz, az nem igaz. Az uzleti szfera soha meg ennyire nem tudott beleszolni a dolgok menetebe -es a helyzet egyre rosszabb lesz. Ennyire meg a "rablo barok" sem voltak befolyasosak a XIX.sz-ban. Nincs alternativam, de ezeket igenis szabalyozni kell. (Biologus vagyok, nem politologus vagy kozgazdasz. Nem az eszt osztom, csak probalok informalodni.