• spongya77
    #121
    Latod, pont ezzel van a baj: a kis cegek egyesulnek nagy cegekke, majd egyre nagyobbakkal, mig vegul egymaguk maradnak -oriasi hatalom, gazdasagilag is, es politikailag is. Nezd csak meg az AT&T-t: magaba olvasztotta gyakorlatilag az osszes tavkozlesi vallalatot, es jelenleg az internet neutralitasat fenyegeti. Vagy a katonai cegek: Northrop es a Grumman egyesul, majd beleolvad a Boeingbe. Szerinted mennyi alternativa marad? Ez egy termeszetes folyamat, aminek a vegen egy-ket oriasvallat marad -es nincs alternativa. (Illetve van: visszamesz barlangokban elni.)
    Az adokedvezmenyek, a kis vallalatokat megfojto allami intezkedesek szerinted honnan jonnek? Termeszetesen ezeknek a lobbiknak a nyomasara. Akarhogy is nezed, az allam nem tudja "szabalyozasmentesen" megvedeni a polgarait. Nagy cegek lassan tobb szenvedest es nyomorusagot okoztak az utobbi 50 evben, mint a Harmadik Birodalom. (A masodik vh aldozatainak szamat ugy 50 milliora teszik. Vajon hany millio ember halt meg gyogyithato betegsegekben, elt (el) nyomorusagos korulmenyek kozott, kulsoleg (Shell, pl.) tamogatott elnyomo rezsimek alatt Afrikaban, D-Amerikaban, Azsiaban?)
    Pont az oriasvallalatok, kartellek, lobbik miatt fonodott ossze a gazdasag a politikaval -es ez is egy termeszetes folyamat. Ennek csak aktivan lehet utjat allni, nem pedig a "nem beavatkozas" politikajaval. Ha nem lennenek oriasvallalatok, meg a torvenyeket is be tudnak tartatni...
    Mindegy; nekiallok olvasni :)