• BlackRose
    #111
    Alapjában a tőkefelhalmazódás a nem elfogyasztott érték amit termelünk. Na most értéket teremteni valójában nem lehet, ami történik az transzformáció. Vagyis egy fajta anyagot, energiát valami terméké transzformálunk. Ha a termelési javak fejletek (vagyis a tőke nagy) akkor ez a transzformáció sokkal hatékonyabb lehet mint tőke nélkül. A jelenlegi rendszer nem tartható fenn, ebben szerintem igazad van, de nem a tőkefelhalmazás az ami nem tartható fenn, mert fejletebb technológiával a transzformáció hatékony, vagyis sokkal kevesebb energiából és anyagból nagy értéket tudunk teremteni. Pl. egy számítógép sokkal kevesebb anyag mint egy gőzgép, mégis nagyobb érték - a gőzgépel nem tudsz olyan értéket termelni mint egy számítógépel. Egy szoftver esetében ez még jobban igaz. Tehát maga az értékteremtés nem korlátolt a föld erőforrásaival (bár elméletileg nem, mert az anyag és energia amit mi használunk jelenleg főleg az energia az csak apró pici töredéke annak amit pl. 100% kihasználtságal (persze ez gyakorlatilag lehetetlen) el tudnánk érni. A baj csak abban van, hogy a jelenlegi rendszer nagyon megterheli a gazdaságot, a tőke kihasználása gyenge, az emberek megközelítőleg sem nyújták képeségeihez megfelelő teljesítményt stb.

    Egy fékezett de nagyon erősen fékezett társadalomban élünk, amely jelenleg igaz gyorsabban fejlődik mint valaha, de a rendelkezésünkre álló tudás és technológia ettől sokkal többre lenne képes, ha ez a rendszer nem fékezné. Ugyanakkor a környezetet is jobban tesszük tönkre, mert ha nem fékezné a rendszer a fejlődést akkor sokkal modernebb, tisztább és energiahatékonyabb technológiákkal rendelkeznénk mint jelenleg. Ez most már lassan eléri azt a pontot amikor a gazdaság már nem lesz képes elviselni a megterheléseket. Magyarán az emberiség óriási része nem rermel csak fogyaszt. Az EU-ban és az USA-ban is a foglalkoztatottak fele nem asset ahogy az amcsik mondják hanem liability, vagyis nem termel csak fogyaszt. Ennek nagy része a börokrácia és az állam korlátlan hatalma miatt jött létre. Termelő munkahelyeket nem lehet teremteni, de ezt a politikusok nem fogják fel. A termelő munkahelyek csak akkor jönnek létre, ha a tőke elég nagy, és a rendszer elég szabad, hogy fejlődés legyen. Magyarán ha a mérnökökre lesz szükség akkor szakmunkásokra is és minden másra. A munkaerő piac is erősen korlátolt ma az állam intervenció miatt, ugyanis a munkamegosztás nem optimális, a munkahelycsere lehetősége korlátolt, az emberek sok esetben kiszolgáltatottak röviden az állam nem végzi fontos dolgát, hanem inkább olyan dolgokat csinál ami nem az állam dolga. Az állam fontos, de nem való mindenre.
    Az államnak nem szabad a gazdaságba egyáltalán beleszólni, a legkisebb mérték is túl sok. Ugyanakkor a gazdaságnak nem szabad beleszólni az állam dolgába, ott is a legkisebb mérték is túl sok. Az a baj, hogy szocializmust akarnak építeni a világon, de szocializmust lehetetlen elérni, mert matematikailag lehetetlen, nem működhet.

    Ami volt és szocializmusnak, kommunizmusnak neveztek az valójában nem az volt, pl. az árak meghatározása nagyon rossz volt, a termelés és főleg a produktivitás nevetséges, de volt egy nyugat amelyhez próbálták igazítani (pl. az árak arányát - pl. az USA-ban 10 kg kukorica annyiba kerül mint 1 kg hús, akkor a SU-ban is hasonló arányt vettek, vagy Magyarországon. Ha mindenhol szocializmus lenne, lehetetlen lenne a gazdasági kalkuláció, persze nem beszélve, hogy végtelen számú termék van a világon, ki tudná meghatározni mindennek az árát, és, hogy mennyi kell belőlle (mert a kínálat-kereslet mechanizmus nem létezik a szocializmusban, ott központi tervezés van.) A modern szocialisták ha nyilvánosan ezt nem is ismerik el, de facto eláltak a szocializmustól és a középutat a mixed economy-t választották. Persze ez sem dolgozik, mert ha csak egy valaminek határozák meg az árát, az minden más cikk árát megváltoztatja, miközben a disztorzió olyan nagy, hogy lehetetlen reagálni, lehetetlen kitalálni miért ment fel vagy le valaminek az ára, mert a kinálat-kereslet már nem 100% a gazda, hanem pl. felhalmazódó vásárlás (mint jelenleg a győgyszerekből magyarországon) is beleszól az árak formálásába. Ugyanakkor ilyenkor árúhiány és/vagy árúfelesleg jelenkezik a piacon, az első növeli az árakat a második csökkenti. Nagyon sokat lehetne itt most irni, de már sokszor le lett irva. Persze az is a baj, hogy az igazi szabad rendszert is valószínűleg lehetetlen csinálni (azért is nem volt még soha), de nem technikai okokból mint a szocializmust, mert ez szinte 100%, hogy működik, de az ember természete sajnos a szabad rendszer elején a negatív dolgokat (amit az előtti rendszertől örökölt) a szabad rendszer problémájának nevezi és gyorsan orvosolni akarja (pl. a szegénység a kapitalizmus kezdetén nem a kapitalizmus hibája volt, hanem a feudalizmus öröksége) ott ahol a kapitalizmust nem folytották meg az elején teljesen (pl. USA) a szegények óriási része felzárkózott, kialakult egy középosztály amely jobban élt mint néhány évtizeddel ezelőtt a dúsgazdagok. De a kapitalimus nem csak megfolytva lett, hanem az emberek az államot saját érdekeik megvédésére is használják, és ez más kára. Mindegy, hogy a gazdagok vagy a szegények érdekeit védi az állam, ez mindég valaki más kára.

    Igazi életszinvonalnövekedés csak tőkefelhalmazásal történhet. Az USA pl. azért a világ leggazdagabb országa, mert óriási tőke halmozódott fel. Pl. az háztartások nettó értéke (nettő vagyon) 54000 milliárd dollár. A termelő javak értéke (igazi termelő tőke) ennek több mint kétszerese. Egy ország csak akkor élhet holnap jobban mint ma, ha a megtermelt tőke nagyobb mint a lakoság növekedése (tehát fejenként ma több tőke jut mint tegnap). A tőbbi az csak redisztribúció vagyis illuzió. Pl. nem kaphatsz nagyobb fizetést mint amennyit megtermelsz. Ha egy cég pl. fizetett szabadságot ad, vagy ingyen ebédet, az valójában hazudik, mert nem kaphatsz fizetést amikor nem termelsz, ugyanakkor nem kaphatsz ingyen ebédet, csak a fizetésed egy részét visszatartják, hogy szabadság idején is kapjál pénzt, vagy vesznek neked ebédet az általad megkeresett pénz egy részéből. Én jobban szeretem, ha 100% kifizetnek, és majd én eldöntöm, hogy hol költöm el a pénzem. Szóval ha az inflációt meghaladó fizetésemelést akarsz akkor az csak úgy lehet, ha a produktivitásod is nagyobb. A többi illuzió, olyan illuzió amelyel a populisták és a demagógok temetik a világot.