• DonRudi
    #110
    Visszatérve a cikk eredeti témájához... Lehet hogy Irán néhány éve múlva össze fog rakni atombombát is és műhold/atomtöltet szállítására képes rakétát is.
    Ha komolyan ráfekszenek a témára v.színűleg meg fogják tudni csinálni, és ebben nem lehet megakadályozni.
    Nézzük a tényeket hogy miért:
    A lefontosabb hogy Irán rendelkezik a bizonyított olajkészletek 12%-ával, valamint a földgázkészletek 15 %-ával. Az ország területe 1,6 millió km2.
    68,6 millió lakosa van. A GDP 8.900 USD/fő. (Csak összehasonlítás képpen Romania: 8.800 USD/fő)

    Ez az ország mind gazdasági súlyát és erejét, mind méretét tekintve igen jelentős ráadásul a világ van rászorulva Iránra és nem fordítva. Ha Irán nem adna el több olajat, az ország v.színűleg azt is túlélné - a világot viszont gazdasági recesszióba döntené a megugró olajár és kiélesedne a harc az USA és Kína között a maradék olajforrásokért. (Irán jelenleg egyik legnagyobb vásárlója - mivel az USA-nak nem szállítanak - Kína)

    Gazdaságilag tehát nem igazán lehet kényszeríteni - maradna tehát a katonai megoldás.

    Ehhez v.színűleg az USA teljes haderejét + NATO be kellene vetni. Az atomlétesítményeket csak taktikai atommal lehetne kiiktatni. (súlyos döntés lenne, és precedens a jövőre nézve a tekintetben hogy politikai vitákat hogyan kell megoldani) A katonáknak nem csak be kell tudni menni, hanem ki is kell tudni jönni egy országból. Nézzétek meg mi van Irakban. Na ezt szorozzátok fel egy Irán méretű államra és rájöttök, hogy magukat demokratikusnak valló országok hadseregei képtelenek 60 millió olyan embertembert megszállva tartani akik ezt nem akarják. (Persze lágerek, terror stb... használatával lehetne, de ezt nem venné be a nyugati közvélemény érzékeny gyomra)

    Ergó marad a komromisszum. Hogy mi azt nem tudom, de tuti hogy az lesz...