BiroAndras#110
"Álmodban, ha a HD alatt 1920x1080-at értünk: TC's Ghost Recon 66fps, F.E.A.R. 57fps, Oblivion és néhány másik még kevesebb."
Tudom, hogy mennyi a HD. Viszont te elnézted, ezek az fps értékek 1920x1440-ben illetve 1920x1200-ban vannak. És sok másik játék jóval gyorsabb. Ezen kívül, azért ezek elég nagy felbontások, ráadásul élsimítással. Az átlag játékos 1024-ben, vagy 1280-ban játszik még.
Aki meg nagy felbontást akar, annak meg kell fizetnie az árát (ahogy ma is).
"Már a mostani, DX9-es driverek is kihasználják az univerzális shadermagokat olyan szempontból, hogy mindig mindet igénybe veszik (vertex és pixel shader kódra)."
Nem erre gondoltam. Arról beszélek, hogy ez egy teljesen új architektúra, így a mostani driverek még elég kiforratlanok lehetnek. Főleg ha azt is nézzük, hogy itt a driverre nagyobb felelősség hárul, mert a HW sokkal rugalmasabb. Gyakorlatilag a G80 egy általános célú vektor proci tömb, és szinte csak a rajta futó szoftver teszi grafikus kártyává (a tényleges monitor vezérlő rész is külön chip-en van).
"Ha az adatcsomag-szervezési optimizálás 25%-ára gondolsz"
Nem csak arra gondoltam, a DX10 sok szempontból fejlettebb, és gyorsabb. A teljes kihasználásához kicsit át is kell írni a játékokat.
"az inkább csak procilimites helyzetben jön ki, mivel a proci munkájából jön le itt az a 25%."
Több lesz az 25-nél. És a poci limitesség nem olyan ritka.
"Nem ebből kell kiindulni, hanem abból, mire fogják belőni a fizikát."
Én is erről beszélek. Egyelőre nem tudnánk mit kezdeni a mainál sokkal erősebb fizikával. Ki kell még forrnia a dolognak.
"A minimumnak tekinthető a Physix chipje, de inkább egy annál gyorsabbnak mondott X1600."
A G80-nak ez semmiség. Grafikai teljesítményben közel 10X erősebb az X1600-nál, és sokkal alkalmasabb fizikára. Emiatt szerintem a teljesítménye 10%-val is leköröz minden mást. És a G80 architektúra mellett szerintem a Physix értelmetlen. Ugyanolyan áron egy butított G80 sokkal erősebb tud lenni.
"Az SPE-knek sem feltétlenül kell, az éppen alkalmazott metódustól függ (lásd itt)."
"Alapvetően azért van ott a PPE, mert ugyebár a Cellnek önállóan is "el kell mennie" egy rendszerben."
Erről van szó. A G80-nál a PPE helyett is lehet SPE, így ugyanannyi tranzisztorból nagyobb teljesítmény jön ki (ráadásul több mint 2x annyi van benne).
"Mindent tud, amit egy PPC proci"
Pont ezt mondom. a G80-nál az SPE-k lehetnek ennél egyszerűbbek, mert sokkal specializáltabb a feladatuk.
"Ezt honnan szedted?"
A Cell-ben kb. 300M tranzisztor van, a G80-ban meg közel 700M.